"Onze sponsor zal zich niet meer moeien met de afloop"

Marc Janssens en Mario De Clercq proberen openingsmanche net als vorig jaar naar hun hand te zetten

Guido Roelants

BR>

ITEGEM -

Donderdagnamiddag wordt in Niel de dertiende editie van de

Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden

op gang geschoten. De momenteel ongenaakbare Sven Nijs neemt een dagje rust, zodat wereldkampioen Mario De Clercq en nationaal kampioen Marc Janssens proberen om hun Antwerpse sponsor net als vorig jaar met een dubbelslag te plezieren.

Twaalf maanden geleden was er na afloop van de wedstrijd gespreksstof genoeg. Janssens en De Clercq geraakten in de finale samen voorop. De nationale kampioen had graag gewonnen, maar sponsor Palmans besliste dat de wereldkampioen als eerste over de streep moest rijden.

"Ik maak me er niet druk meer om, maar als je voelt dat je zelf kan winnen, geef je de bloemen natuurlijk niet graag weg", vertelt Marc Janssens. "De sponsor vond dat het zo moest gaan en daar had ik mij als prof bij neer te leggen. Maar ik geloof niet dat hij zich nog eens op dergelijke manier in de afloop van een wedstrijd zal mengen."

De kans dat het Palmans-duo het zaakje donderdagnamiddag opnieuw naar zijn hand zet, lijkt nochtans reëel.

"Dat Nijs niet start, verhoogt uiteraard onze kansen. Maar Wellens, Groenendaal en Vervecken willen natuurlijk ook profiteren van de afwezigheid van Nijs om een

klassieker

op hun naam te schrijven."

"Het is niet zo dat ik er met mijn pet naar gooi, zoals sommigen beweren."

Marc Janssens

Janssens streed in de voorbije weken niet echt op de eerste rij. In het Franse Dijon pakte hij een overwinning mee, maar in de topcrossen was niet alleen Nijs een maatje te groot.

"Ik heb lang gesukkeld. Mijn oude rugblessure heeft me weken last bezorgd. Dat zal nooit helemaal verdwijnen, maar ik werk er constant aan. Sinds de Superprestige in Ruddervoorde gaat het elke wedstrijd beter. Vorige zondag in de WB-manche in het Zwitserse Safenwil was ik zonder pech twee of drie plaatsen dichter geëindigd. Het is dus niet zo dat ik er in de meeste wedstrijden met mijn pet naar gooi, zoals sommigen beweren. Mijn rug bezorgt me soms zoveel last dat ik op halve kracht moet rijden."

De rugklachten bijna verdwenen, de conditie in stijgende lijn en in Niel een parcours dat hem ligt: Janssens is favoriet in de eerste manche van de

Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden

?

"Ja, ik denk dat ik er klaar voor ben. De conditie is zeker niet slechter dan twaalf maanden geleden en Niel heeft me altijd gelegen. Het is een halve thuiswedstrijd en dan kan je altijd iets meer."

Belangrijkste deelnemers

Mario De Clercq, Bart Wellens, Marc Janssens, Erwin Vervecken, Richard Groenendaal (Ned), Jiri Pospisil (Tsj), Van Santvliet, Ben Berden, Peter Van den Abeele, Peter Willemsens, Wim De Vos (Ned).

Starturen

Categorie C: 13.30u

Categorie A: 15.00u

Nu in het nieuws