"Van de prullenmand naar de nationale ploeg"

Print
Herseltenaar Joos Valgaeren is jaar na zware knieblessure voor het eerst Rode Duivel
BR>KERKRADE - Amper enkele maanden geleden was een selectie voor de Rode Duivels een utopie voor Joos Valgaeren. Na een zware knieblessure leek zelfs een basisplaats bij Roda JC een verre droom voor de jonge verdediger uit Herselt. Maar Valgaeren gaf nog maar eens een voorbeeld van hoe in voetbal alles in een mum van tijd kan veranderen. Bondscoach Robert Waseige schatte de recente prestaties van de Roda-verdediger naar waarde met een eerste nationale selectie. "Dit is een droom", reageert Valgaeren.
Rode Duivels
"Ik ben zeer vereerd. Dit is het resultaat van keihard werken", stelt Joos Valgaeren fier. Het debuut in de nationale selectie van de voormalige verdediger van Herselt, Geel en KV Mechelen kwam niet helemaal onverwacht. Vanuit Nederland waaiden al een poosje gunstige berichten over, en de goede resultaten van Roda JC brachten alles in een stroomversnelling.
"Ik heb veel aan Roda te danken."
Joos Valgaeren
"Ik heb inderdaad veel aan Roda te danken. Sinds mijn terugkeer in het team liep het uitstekend. Dat is natuurlijk niet alleen mijn verdienste, maar het was wel een handige hulp om opnieuw op te klimmen. Ik moet mijn werkgever in de bloemetjes zetten, maar toch ook mezelf. Een jaar geleden leek ik afgeschreven voor het topvoetbal. Mijn linkerknie was rijp voor de schroothoop. Maandenlang werkte ik in stilte aan een terugkeer. Keihard was het. Wel, nu pluk ik de vruchten van die arbeid. Ik heb mijn stek gegrepen bij Roda en wordt zelfs beloond met een selectie. Van de prullenmand naar de nationale ploeg, zeg maar."
Valgaeren kijkt intussen vol verwachting uit naar wat hem straks te beurt valt in Italië.
"Het is eigenlijk makkelijk voor mij. Alles mag, maar niks moet. Ik ben gewoon vereerd een keer tot de selectie te behoren. Na de geruchten van de voorbije weken ga je toch bepaalde dingen hopen, maar het blijft bang afwachten tot het moment dat de selectie echt wordt bekendgemaakt."
"Mijn linkerknie leek rijp voor de schroothoop."
Joos Valgaeren
De trektocht naar Lecce schrikt de verdediger allerminst af. Valgaeren meent dat België klaar is voor die moeilijke trip.
"Liever Italië dan bijvoorbeeld tegen Luxemburg te moeten voetballen. Iedereen zal supergemotiveerd zijn en de drang naar een klinkende prestatie wordt tegen zulke landen sowieso aangewakkerd. Tegen Nederland en Engeland liet België ook al een goede indruk. Wat me vooral pleziert, is het tijdstip dat ik in deze kern word gedropt. Het klimaat bij de Rode Duivels is opnieuw uitstekend. Dat is de voorbije maanden wel eens anders geweest."
Met deze eerste selectie begint ook voor Joos Valgaeren het luidop dromen van EURO 2000.
"Het zou van weinig ambitie getuigen om daar niet langer op te hopen. Eerlijk gezegd heeft het me de voorbije maanden minder beziggehouden, maar als je plots tot de kanshebbers voor een selectie wordt geciteerd, gaat dat Europees kampioenschap steeds feller door je hoofd tollen."

.

Nu in het nieuws