Geen hoerastemming ondanks goede cijfers bij Saverglass

MOL -

De directie van Saverglass, de wijnflessenproducent in Mol-Donk, heeft dinsdag een zware hindernis met brio genomen. Maar liefst 80% van het personeel schaarde zich in een referendum achter het beleid. Toch zijn de zorgen nog niet van de baan. Het blijft wachten op de resultaten van de bodemanalyses.

BR>Bovendien doet het gerucht de ronde dat Saverglass-Belgium binnen veertien dagen de deuren sluit. Maar volgens personeelsdirecteur Charles Sauviller bestaat er "niet de minste indicatie dat de top van Saverglass een sluiting overweegt. Integendeel, de laatste dagen verbeterden de arbeiders in Mol alle records inzake kwaliteit en kwantiteit. En dit resultaat maakt dat Saverglass-Frankrijk met nog meer zin in de toekomst van de fabriek gaat investeren."

De vakbondsafgevaardigden menen dat de directie een Pyrrusoverwinning heeft geboekt. "De werknemers werden onder behoorlijk zware druk gezet", zegt woordvoerder Roger Vrancken. "Ze werden tot op de werkvloer benaderd om toch maar in te stemmen met het huidige beleid. Zelfs in het stemlokaal kwam topman de Gromard nog handjes schudden."

Het personeel van Saverglass mort al maanden. Na de overname van het vroegere Verlipack moesten ze fors inleveren. De bedrijfstop schermde met de filosofie dat de Vlaamse arbeiders onmogelijk een hogere wedde konden krijgen dan de Franse werknemers. Niet alleen zou dat in Frankrijk tot een revolutie leiden, het zou ook de concurrentiepositie van het bedrijf in het gedrang brengen.

"De arbeiders hebben nu eieren voor hun geld gekozen", zegt Roger Vrancken. "Maar het ongenoegen blijft onderhuids bestaan. Vroeg of laat moet dit tot een uitbarsting leiden. De directie kan alvast niet meer stellen dat een eventuele sluiting van het bedrijf werd veroorzaakt door onwil van het personeel of te hoge eisen van de vakbond."

Nu in het nieuws