Bedrijf uit Deurne mag als eerste alle soorten veiligheidsagenten opleiden

Print
De Deurnese bewakingsfirma Wings heeft zopas de toestemming gekregen om bewakingsagenten van alle categorieën op te leiden. Daarmee voldoet het bedrijf aan de zogeheten wet-Tobback op de beveiligingsfirma's en is het de eerste Vlaamse firma die aan alle bewakers les mag geven. Niets te laat, want in de sector begint een ware prijzenslag, waarvan de bewakers zelf het slachtoffer dreigen te worden.
BR>Afgevaardigd beheerder Philippe Vleeschdrager van Wings kan tevreden zijn. Acht jaar nadat het bedrijf een aanvraag had ingediend om opleidingen te mogen verzorgen voor alle categorieën van bewakers, viel de toelating in de bus.
"Volgend jaar starten we met basiscursussen, die worden gegeven door politie-, brandweer- en rijkswachtofficieren", legt hij uit. Daarnaast zijn er lessen voor leidinggevend personeel, voor de bescherming van personen, het begeleiden van waardetransporten, het gespecialiseerd gewapend optreden en de opleiding met bewakingshond.
Bewaking van firma's gaat vandaag trouwens veel verder dan je op het eerste gezicht kan zien. "Veel bedrijven vragen er nu een soort van onthaalfunctie bij. Zij eisen van onze bewakers een minimum aan administratieve vaardigheden."
Zelf geeft Wings advies aan voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen over het aanpakken van brandpreventie en bij het opstellen van bedrijfsnoodplannen.

Niets waard


De regularisatie zoals die door de wet is bepaald, voorspelt veel goeds voor de sector. "Toch moet je opletten voor kerels die het niet te nauw nemen", meent Philippe Vleeschdrager. "Er zijn nog altijd veel instituten die zich fors laten betalen, maar een diploma afleveren dat niets waard is."
Controle daarop is zeer moeilijk. "Bovendien tref je voornamelijk de afgestudeerde bodyguard", aldus de bestuurder. "En die heeft in veel gevallen een half miljoen tot zelfs een miljoen betaald om de cursus te mogen volgen. Vele cursisten koesteren de ijdele hoop dat ze hiermee aan de slag kunnen in het buitenland."
Een ander nadeel is dat er elke dag éénmansfirma's bijkomen. "Zij zorgen voor een afschuwelijke prijzenslag. Ze dumpen hun nachtwakers op werven en betalen ze 100 frank per uur. Het voorgeschreven nettobedrag is minstens 300 frank. Bovendien zijn die agenten niet ingeschreven en gebeurt de betaling in het zwart. Het gevaar bestaat dat die mensen bij een incident gewond raken. En ze zijn niét verzekerd."

.

Nu in het nieuws