Niet alle werknemers steunen staking op Zaventem

Een aantal stakers van de AviaPartner-vestigingen op Brucargo en op de luchthaven van Zaventem zegt bereid te zijn om vandaag het werk te hervatten. Een harde kern, gesteund door de vakbonden, liet dinsdag verstaan dat er van een werkhervatiing geen sprake kan zijn zolang de directie niet tegemoet komt aan de gevraagde loonsverhoging.

Luk De Wilde

BR>Als gevolg van de staking moesten gisteren op Zaventem een 25-tal vluchten worden afgeleid naar andere luchthavens in binnen- en buitenland. Elf vluchten werden afgelast. Opvallend is dat de afdelingen catering en ticketing van AviaPartner niet aan de staking deelnamen. Zij hebben een ander statuut. Weinigen voelden zich geroepen om ook het werk neer te leggen.

Bij Brucargo, de vrachtluchthaven van Zaventem, kwam het in de vooravond bijna tot een incident omdat een klant zijn opgeslagen goederen weer vrij wou krijgen. Het ging om bederfbare producten die anders vernietigd zouden moeten worden. De klant verkreeg van de kortgedingrechter een bevelschrift om de goederen op te halen.

De komst van een gerechtsdeurwaarder, samen met een paar leden van de BOB, zette kwaad bloed bij de stakers. Vakbondsman Lode Verschingel: "Het is nooit onze bedoeling geweest om goederen te blokkeren. Deze actie komt dan ook als een verrassing. We vermoeden dat de directie van AviaPartner hier achter schuilgaat en op die manier hoopt om onze actie te verbreken".

Uiteindelijk kregen de stakers anderhalf uur de tijd om op de eis van de gerechtsdeurwaarder in te gaan. De goederen werden probleemloos opgehaald door de klant. Het sociaal overleg zit intussen nog altijd muurvast. Vandaag ziet sociaal bemiddelaar André De Gieter de beide partijen terug op een vergadering tussen werknemers en de directie van AviaPartner. Waarnemers menen dat een akkoord nog niet voor onmiddellijk is.

Volgens woordvoerster Christine Karels van AviaPartner zetten heel wat klanten een eigen mechanisme op om hun diensten te verzekeren. Anderen stappen over naar de afhandelingsdiensten van Sabena of Lufthansa-dochter GlobeGround dat naast Lufthansa zelf ook de gronddiensten van het Scandinavische SAS en Skyways verzekert.

Nu in het nieuws