Genkse arbeiders ziek door dampen uit Ford-container

De volledige ochtendploeg van 24 man van het toeleveringsbedrijf SML in Genk is dinsdagmiddag naar het Sint-Jansziekenhuis gebracht. Dat was nodig omdat schadelijke gassen waren ontsnapt uit een container vol motoren en enkele arbeiders zich misselijk voelden. Door het voorval liep de productielijn van Ford enige tijd vertraging op.

BR>Eén van de werknemers was rond 11.30u misselijk geworden bij het lossen van een container vol V6-motoren voor de Mondeolijn van Ford-Genk. De man had de container geopend. Vijf andere arbeiders kloegen ook over jeuk en rode ogen.

De container bevatte V6-motoren voor de Mondeolijn van Ford-Genk. SML lost de containers, monteert de motoren vervolgens aan de transmissie en levert die constructies dan aan de band in de nabije autofabriek.

Volgens directielid Marcel Kellen van Ford Genk zijn de schadelijke dampen waarschijnlijk ontstaan door een chemische reactie van twee oliecomponenten, mogelijk in combinatie met talk. Ford heeft aan het zusterbedrijf in Amerika, dat de motoren leverde, wel informatie gevraagd over de mogelijke oorzaak van het ontstaan van de dampen.

De productie in het bedrijf werd onmiddellijk stilgelegd en het urgentie-team van Ford ingeschakeld. De brandweer van Genk deed metingen in de hal waarin de dampen zich verspreid hadden, maar kon niets detecteren. Later besloot men de hal volledig te verluchten.

De container in kwestie kwam uit de Verenigde Staten en staat al in de Antwerpse haven om opnieuw verscheept te worden.

Kellen ontkende dat de productielijn van de Mondeo had stilgelegen. "Laten we zeggen dat we wat aanpassingen in de productie hebben moeten doorvoeren, het ging tenslotte alleen maar om V6-motoren."

Bij SML werd dinsdagnamiddag overgewerkt om de opgelopen achterstand in te halen.

Nu in het nieuws