Mars-sonde kampt met problemen

Print
Nadat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA enkele weken geleden al een Mars-sonde is kwijtgespeeld, werd nu een tamelijk ernstig probleem ontdekt bij een andere sonde, die volgende maand op de zuidpool van de Rode Planeet zou moeten landen. Een betrouwbare Amerikaanse ruimtevaartbron heeft dit dinsdag gemeld.
BR>Op 23 september jongstleden raakte de NASA de sonde Mars Climate Orbiter kwijt door een navigatiefout. Die was te wijten aan een 'communicatiestoornis' tussen twee bij het project betrokken teams. Als gevolg daarvan werd de missie van de Mars Polar Lander, een sonde die op 3 december op Mars moet landen, onderworpen aan een revisie.
Hierbij ontdekten de ingenieurs dat de landingsmotor van deze sonde, na elf maanden verblijf in de ijskoude ruimte, niet meer behoorlijk zou werken. Deskundigen in het vluchtleidingscentrum hebben er evenwel vertrouwen in dat het probleem kan worden verholpen. Daartoe zouden ze in de eerste plaats de verwarmers van de daalmotor vroeger moeten inschakelen dan aanvankelijk was gepland.

.

Nu in het nieuws