Janien doet aan mediaspotting op Boekenbeurs

Van de zaak Brusselmans heeft Janien Benaets (51) uit Merksem al een paar audio- en videobanden vol. "Een kluif, ideaal lesmateriaal", klapt de leerkracht van JOMA zich in de handen. Gisteren deed ze met haar leerlingen aan mediaspotting op de Beurs.

Martine Cuyt

BR>"Mijn collega Chris De Commer

chat

momenteel met haar klas met thrillerschrijver Pieter Aspe", verontschuldigt Janien Benaets haar. Ze haalt vol verwachting haar exemplaar van Brusselmans'

Uitgeverij Guggenheimer

boven om het te laten signeren. Alleen blijkt Herman vandaag zijn kat te hebben gestuurd.

"Ik heb me verwend met dit verboden boek", zegt Janien. "Ik herinner me nog altijd de woorden van mijn prof uit de eerste kandidatuur germaanse: 'In literatuur hebben woorden geur noch kleur'. Ik vind nog steeds dat in literatuur alles moet kunnen, van het meest absurde tot het meest zinvolle. Laten de dames en heren politici zich maar bezighouden met de realiteit."

Janien heeft bandenvol Brusselmans-materiaal. "Een kluif", glundert ze. "Geknipt voor de lessen fictie versus non-fictie van de tweede graad. Daar leren ze het onderscheid te maken, wat een personage is en zien ze de verschillende tekstsoorten."

De lessen van Janien staan altijd in het teken van de actualiteit. Twee jaar geleden kregen Janien en collega Chris de Koningin-Paolaprijs voor hun aanpak. Samen maken ze werkbrochures voor de leerkracht van het secundair onderwijs. Het hele jaar door doen ze met de leerlingen aan mediaspotting: ze zoeken in kranten, tijdschriften, op radio en tv naar schrijvers en boeken. Hun school, Joma Merksem, zit steevast in de Jonge Gouden Uil en de schaduwjury van de Generale Bank Literatuurprijs.

Niet gewoon

Veronik, Eva en Marissa zijn drie leerlingen van Janien. "Ze doet het goed", zeggen ze als de juf even niet meeluistert, "vlot, niet gewoon, grappig, vol energie."

Op de Beurs verzamelen ze materiaal voor hun Literactuamap en volgen ze het door het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur ingelegde parcours voor "boekenkrakers". "Leuk gevonden", zegt Janien, "klinkt als de red-attackers van de Boekenbeurs."

"De vragen vallen mee", zegt het trio, dat "Nobelprijs" invult achter de naam van Wyslawa Szymborska.

"Op zich vind ik het erg dat scholen alleen met deze zoektocht binnenmogen", zegt Janien. "Maar als ik dan de verhalen van uitgever Martin Ros en van de organisatoren hoor, over klassen die worden gedumpt en dan maar beginnen rondkoersen..."

Piekmoment

"De Boekenbeurs is een piekmoment in het schooljaar", knikt Janien. "Weet je dat de meeste van mijn leerlingen al naar de Beurs zijn geweest tijdens de herfstvakantie? Ze hebben allen verhalen bij over die of die schrijver die ze hebben gezien en slepen kilo's materiaal aan. Weet je, hun plezier is ons plezier. Het enthousiasme van onze leerlingen blijft ons stimuleren. Hun mediagevoeligheid, hun nieuwsgierigheid, hun leeshonger, hun overgave, hun capaciteiten, competentie en creativiteit beloven voor het nieuwe millennium. En ja, toegegeven, het is ook voor de leerkracht een passie."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER