Belgen begraven strijdbijl voor wereldkampioenschap

KORTENBERG -

De vijf Belgische veldrijders die op zondag 4 februari in Tabor deelnemen aan het wereldkampioenschap veldrijden, komen als één hecht blok aan de start. Tijdens een vergadering na de groepstraining woensdag in Kortenberg schaarde iedereen zich achter de oproep van bondscoach Eric De Vlaeminck om alle strijdbijlen te begraven. Het vijftal Nys - Vervecken - De Clercq - Wellens - Vannoppen treedt in Tsjechië aan als ploegmaats, niet als tegenstanders.

BR>

Eric De Vlaeminck was duidelijk opgelucht toen hij na bijna drie kwartier onderhandelen met zijn professionele veldrijders kon meedelen dat alle instrumenten weer gelijk gestemd zijn.

Ook de bondscoach was vorige week geschrokken van een aantal uitspraken. Nys die zegde dat hij in de eerste plaats een Rabo-renner is, Vervecken die aankondigde dat hij in Tabor voor de eigen portemonnee zou rijden, De Clercq die het recht opeiste om ook een landgenoot te mogen counteren.

«Alle geselecteerden hebben uit die interviews en commentaren zeer positieve conclusies getrokken,» bevestigde De Vlaeminck wat hoofdcoach José De Cauwer voordien zegde.

«Iedereen is tot het inzicht gekomen dat het veldrijden ongewoon populair is geworden in ons land - BV's staat inderdaad niet langer voor

Beroemde Vlamingen

maar voor

Beroemde Veldrijders

, nvdr - en dat de acteurs zelf die populariteit niet in het gedrang mogen brengen. Daarom hebben al mijn renners hun woord gegeven om in Tabor als één niet te kloppen blok op te treden.»

Nys-Groenendaal

«In het stramien van de moderne wielersport waar WK's toch nog met landenploegen worden gereden, is dit een totaal nieuw gegeven,» glunderde een duidelijk gelukkige coach. «In Tabor zal iedereen koersen volgens een vooraf opgemaakte strategie en zal iedereen de vooraf aanvaarde plichten uitvoeren. De renners hebben me dat beloofd zonder dat ik met sancties heb moeten dreigen of zonder dat er in detail over financiële afspraken is gepraat. Ik heb de nadruk gelegd op de nationale gevoelens die leven bij het veldritpubliek, gezegd dat de media zeer scherp zouden zijn indien Tabor een heruitgave zou worden van Sint-Michielsgestel. Ik durf zweren dat mijn oproep zal beantwoord worden. Mijn vijftal wil dat iemand van hen wereldkampioen wordt voor België.»

De vijf musketiers zaten er stilletjes bij, niemand wilde als eerste reageren of bevestigen dat de bondscoach in zo korte tijd vuur en water had verzoend. Tot Erwin Vervecken het ijs brak. «Er zijn nu inderdaad duidelijke afspraken gemaakt in het bijzijn van getuigen. Het zal niet meer zijn zoals in 't verleden - Erwin had het over Middelfart waar De Clercq zijn afstoppingswerk nauwelijks beloonde, nvdr - toen pas achteraf werd gepraat.»

Sven Nys hield zich lang gedeisd. Tot hij op een zeer gerichte vraag ook een zeer duidelijk antwoord gaf: «Ja, desnoods rijd ik voluit achter Groenendaal! Ik zal hem niet eerst een halve minuut laten nemen zoals vorig jaar, maar onmiddellijk reageren. Ik ben ervan overtuigd dat sponsor Rabobank daar geen problemen mee heeft.»

Ook sluwe vos Mario De Clercq keerde niet ontevreden terug naar huis, al liet hij duidelijk niet het achterste van zijn tong zien.

«We weten nu allemaal waar we staan. Achteraf zal niemand meer moeten zeuren, de oplossing voor eventuele problemen is er nu al.»

Bart Wellens trok alleen z'n muts nog wat dieper over z'n ogen, Tom Vannoppen zat de hele persconferentie met verbaasde blik te registreren. «Over mij heeft niemand gepraat, ik heb gewoon ja gezegd toen Eric vroeg of ik voor de ploeg wil rijden. Logisch toch, voor iemand die voor het eerst mee mag.»

Hoofdcoach José De Cauwer vatte de mirakuleuze verzoening achteraf zeer realistisch samen: «Vroeger werd in het veldrijden alleen gepraat over de verdeling van de BWB-premies. Nu is alles veel professioneler geworden en hebben de renners als grote mensen over geld gepraat. Duidelijke taal die beroepsrenners begrijpen.»

Nu in het nieuws