Pantani vervolgd voor "sportieve fraude"

TRENTE -

De Italiaanse wielerkampioen Marco Pantani (Mercatone-Uno) is woensdag in officiële staat van beschuldiging gesteld door de procureur van Trente, Bruno Giardina. Pantani zal worden vervolgd voor de "sportieve fraude" die hij beging tijdens de Ronde van Italië, de Giro, van 1999. Het nieuws werd door de procureur zelf bekendgemaakt.

AFP/BELGA

BR>

De oud-winnaar van de Giro en de Tour voerde in 1999 het klassement in de Giro aan, op het moment dat hij omwille van een te hoog hematocriet-gehalte uit die Ronde werd gezet. Pantani leverde de positieve test af op 5 juni in Madonna di Campiglio, één dag voor het einde van de Giro.

De beslissing van de magistraat volgt op de ondervragingen van vroige week, door de politie, op de hoofdzetel van Mercatone-Uno. Op 11 december van vorig jaar werd de renner al eens veroordeeld, door de rechtbank van Forli, tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor "sportieve fraude". Toen werd hij beschuligd van het gebruik van dopingproducten, waaronder EPO, in de wedstrijd Milaan-Turijn, op 18 oktober 1995. In die wedstrijd kwam hij zwaar ten val.