C05 S04 kort Nevensporten

f Atletiek

BR>

Jan Karel Verhaert

, voor WO II in België toonaangevend op 400 en 800 meter, is in de nacht van zondag op maandag in Deurne op 93-jarige leeftijd overleden. Hij kwam in 1936 op de 800 meter uit op de Olympische Spelen in Berlijn en werd na zijn sportloopbaan kunstschilder.

Lamine Diack

, een Senegalese advocaat, is aangesteld als tijdelijk opvolger van de afgelopen weekeinde overleden IAAF-voorzitter Primo Nebiolo. De Italiaanse voorzitter van de wereldatletiekbond overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Volgende week donderdag en vrijdag vergadert de IAAF over de definitieve opvolging van Nebiolo, die gezien werd als een van de machtigste mannen in de sportwereld.

f Autosport

René Georges

heeft de 14de Rally van Sombreffe, de laatste manche van het nationaal kampioenschap, op zijn naam geschreven. De titelstrijd was al eerder beslist in het voordeel van Ludwig Lauwers.

f Basketbal

Topschutters tweede klasse:

1. Marshall Dibble (Gentson) 256; 2. Bart Cleymans (Waregem) 164; 3. Jan Hiel (Bavi) 160; 4. Dennis Lammens (Bavi) 157; 5. Tony Di Bueno (Saint Louis) 140 6. Tom De Witte (Baasrode) 136; 7. Brian Smith (Willebroek) 131; 8. Ryan Moss (Fleron) 129; 9. Ewald Schepens (Gentson) 124; 10. Joost Van de Vondel (Gentson) 123.

NBA-kampioen San Antonio

leed zondag zijn eerste nederlaag van het kersverse seizoen. De Spurs verloren in Phoenix met 77-74: de kleinste score van de nieuwe jaargang, maar spannend tot het einde.

Bo Heiden

, de Zweedse Amerikaan van Oostende, is na een appendicitisoperatie uit voor een tweetal weken.

f Duatlon

De Belgische vrouwen

deden het goed in de powerman in Gran Canaria. Hilde Wellens werd op één minuut van de Amerikaanse Bruckner tweede. Hilde Sijmons finishte op anderhalve minuut en mocht als derde op het podium.

f Hockey

De Nederlander Bert Wentink

is aangesteld als assistent-coach van Alain Geens bij de Belgische nationale ploeg. Hij vervangt in die functie Michel Van den Boer. De opdracht van Wentink loopt in eerste instantie tot het olympisch kwalificatietornooi, in maart 2000 in het Japanse Osaka.

f Korfbal

Samenstelling play-off- en play-downreeksen:

Ere A:

AKC, Borgerhout, Kwik, Sikopi, Riviera, Catba.

Ere B:

Espero, Scaldis, Voorwaarts, Boeckenberg, Hoevenen, Meeuwen.

Eerste A:

Mercurius, Minerva, Appels, Putse, Spartacus, Ganda.

Eerste B:

Neerlandia Gent, Hoboken 2000, Technico Turnhout, Vos Reinaert, Groen Wit, Sparta Ranst.

Tweede A:

Floriant Merelbeke, Volba, Artemis Schoten, Deurne, Kapellen, Vobako Lichtaart.

Tweede B:

Rijko, Berchem, Bornem, Joki Itegem, Boechout, Atlantis Lebbeke.

Derde A:

Ekerse, ATBS, Rapid Gent, Leuven, Temse, O. Anderlecht.

Derde B:

Gentse, Trouw, Ago Aalst, Alcatel-Bell, Loenhout, Merksem.

f Kunstrijden

De Amerikaanse Michelle Kwan

bevestigde haar terugkeer aan de top van de schaatswereld met een zege in Skate Canada, de tweede manche van het seizoen om de Grand Prix.

f Motorcross

De kwartliterklasse

is niet langer de koninginnenklasse. Heel wat rijders hebben volgend seizoen voor de 500cc-klasse gekozen of gaan hun geluk in de Verenigde Staten beproeven. Zo zetten de Italiaan Alessio Chiodi (wereldkampioen 125cc), de Franse revelatie in de 250cc David Vuillemin en voormalig wereldkampioen 500cc Shayne King de overstap naar Amerika. Geen Vuillemin dus bij de kwartliters, evenmin als Stefan Everts en Marnicq Bervoets die voor de 500cc opteren. Ook de Nederlander Leon Giesbers houdt het voor bekeken in de 250cc en stapt over naar de 125cc.

Teams 2000: Honda:

125cc: Mike Brown - Stephen Sword (Team Thorpe); 250cc: Ryan Hughes - Fred Bolley-Mark Jones (Team Pamo) Gordon Crockard - Rob Herring (Team Cas) Mark Eastwood-Marko Kovalainen (Team Eastwood); 500cc: Joakim Karlsson-Paul Malin (Team RWJ) Jochen Jaszinsky (Team Sarholz);

Kawasaki:

125cc: Steve Ramon (Team de Groot); 250cc: Pit Beirer - Michael Maschio (Team de Groot) - Remy van Rees (Team De Vos);

KTM:

125cc: Patrick Caps - James Dobb (fabriek), Grant Langston (Van de Ven), Cedric Melotte (TK Racing); 250cc: Collin Dugmore - Werner Dewit - Danny Theybers - Marco Dorsch (Diko); 500cc: Joël Smets - Peter Johansson (fabriek);

Husqvarna:

125cc: Johnny Aubert - Thomas Traversini (fabriek); 500cc: Stefan Everts - Daryll King - Miska Aaltonen (fabriek);

Suzuki:

125cc: Leon Giesbers - Jarret de Jager (Care Innovation Team); 250cc: Michael Pichon - Joshua Coppins (Team Geboers);

VOR:

500cc: Gert Jan Van Doorn - Chris Burnham (fabriek) - David Campbell - Phil Mercer (VOR Thunder GB);

Yamaha:

125cc: Brian Jorgensen - Carl Nunn (Yamaha GB) - Luca Cherubini - Alex Puzar (Magic Bike); 250cc: Claudio Federice (Di Carli) - Yves Demaria (Freetime); 500cc: Andrea Bartolini - Marnicq Bervoets (Rinaldi); Francisco Garcia Vico (Errazata).

f Olympische Spelen

De Canadees Dick Pound

, vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gaat het nieuwe wereldwijde anti-dopingagentschap voor het IOC leiden. Pound, een advocaat uit Montreal, is bereid het agentschap ongeveer een jaar te leiden om het goed op poten te zetten.

De oudste olympische kampioen

is niet meer. De Sloveen Leon Stukelj is zondagnacht in Maribor op 100-jarige leeftijd overleden aan een hartcrisis. De voormalige turner zou over vier dagen 101 jaar geworden zijn. Stukelj vergaarde in totaal zes olympische medailles.

f Roeien

De Luikenaar Arnaud Dechesne en de Mechelse Astrid Palmieri

hebben in Brussel de internationale biatlon, bestaande uit een cross en een roeiparcours, gewonnen.

f Schaatsen

De Oscar voor de beste schaatser

van het seizoen '98-'99 gaat naar Rintje Ritsma. De Oslo Skoitteklubb reikt deze prestigieuze onderscheiding, genoemd naar de legendarische Noor Oscar Mathisen, jaarlijks uit aan de schaatser die de opvallendste prestaties heeft geleverd.

f Schermen

Frankrijk

heeft op het WK in Seoel met de titel op het onderdeel sabel voor mannenteams een vijfde gouden medaille behaald. De Duitse vrouwen wonnen de landencompetitie op floret.

f Squash

In de Belgium Junior Open

in Antwerpen hebben de Belgische geselecteerden zich tussen de 180 deelnemers puik geweerd. Bij de oudste jongens (-19 jaar) moest Nicolas Van Caesbroeck (Wijnegem) slechts in finale met 2-3 plooien voor de Fransman Romain Tenant. Bij de -17-jarigen mocht Olivier Van Heghe (Destelbergen) zelfs het hoogste schavotje beklimmen want na de eliminatie van de Duitser Patrick Gässler (9-2, 9-0 en 9-5), moest ook de Zwitser Marco Dätwayler met 5-9, 5-9 en 7-9 het meesterschap van de Bateas-speler uit Destelbergen ondergaan.

f Tennis

Filip Dewulf

heeft zich geplaatst voor de hoofdtabel van het ATP-tornooi van Stockholm. In de derde ronde van de kwalificaties rekende hij af met de lokale Marcus Sarstrand in twee sets: 6-2, 6-3. Dewulf was na al zijn blessureperikelen 429ste op de wereldranglijst, zodat hij een wildcard nodig had om aan de kwalificaties te mogen deelnemen. Daarin versloeg hij eerst de Australiër Stolle (ATP 369) en de Duitser Kohlmann (ATP 160). Het is pas het eerste tornooi uit de grote ATP-tour waaraan Dewulf dit jaar zonder blessures deelneemt.

Sabine Appelmans en Justine Henin

rukken op in het WTA-klassement. Appelmans staat nu 32ste, Henin 70ste. De jonge speelster uit Rochefort springt daarmee over Els Callens (78) en Laurence Courtois (82).

f Wielrennen

Het Italiaans-Duitse duo Silvio Martinello-Andreas Kappes

blijft ook na de vierde nacht van de 36ste Zesdaagse van München aan de leiding. Etienne De Wilde en Matthew Gilmore verloren een plaatsje en staan nu zesde.

Op donderdag 11 november

wordt op de piste in Gent de Memorial Noel Fore gereden met een Europees kampioenschap ploegkoers (-23) en het kampioenschap van Vlaanderen.

Vastgoed

Jobs in de regio