Australian Open: Fransen houden stand

Print
MELBOURNE - De Franse tennissers toonden zich woensdag tijdens de Australian Open heer en meester in de Rod Laver Arena. Zowel Sébastian Grosjean als Arnaud Clément (foto) plaatsten zich voor de halve finales, waarin zij vrijdag elkaar mogen bestrijden. Donderdag staat de eerste halve eindstrijd tussen titelverdediger Andre Agassi en thuisfavoriet Patrick Rafter op het programma.
BR>
De winst van Grosjean in de kwartfinale op de Spanjaard Carlos Moya kwam niet echt als een verrassing. Wel opmerkelijk was de manier waarop hij het vonnis voltrok: 6-1, 6-4 en 6-2. Allerminst ingecalculeerd was de overwinning van Clément in de late avond op Jevgeni Kafelnikov. De als vijfde geplaatste Rus ging na een harde strijd ten onder: 4-6, 7-5, 6-7 en 6-7.

Slechts drie keer eerder stond een Franse tennisser op de Australian Open in de halve finale. Dat was in 1973 (Patrick Proisy), 1990 (Yannick Noah) en 1998 (Nicolas Escudé). Voor de eerste maal komt er nu in elk geval een Fransman in de finale.

Clément was na zijn frappante winst op Kafelnikov, in een partij die 3 uur en 11 minuten in beslag nam, door het dolle heen. Hij voerde een striptease uit en wierp shirt, sokken, schoenen en piratenzakdoek in het dankbare publiek. Het was pas de vijfde nederlaag voor Kafelnikov in 31 partijen in Melbourne, waar de Rus in 1999 eindwinnaar was. Het beste resultaat van Clément in Grand Slams was tot nu toe de kwartfinale in de US Open van vorig jaar.

Clément toonde zich een uitermate taaie tegenstander voor Kafelnikov, die de eerste set met 6-4 af moest staan door een break in de tiende game. Kafelnikov bleef moeite houden met het precieze spel van de zeer snelle en atletische 'zeerover', maar herstelde zich met de winst van de tweede set om vervolgens naar 3-0 in de derde uit te lopen.

De Rus had echter geen rekening gehouden met de veerkracht van Clément, die in de derde en vierde set een tiebreak wist te forceren, ook al stond hij in die vierde set nog met 5-3 achter. Beide keren moest Kafelnikov in de verlenging met 7-3 zwichten, waarna het Franse feestje pas goed kon beginnen.

.

Nu in het nieuws