"Er moet veel veranderen"

Nieuwe trainer Emilio Ferrera gelooft dat zijn ideeën Beveren voor degradatie zullen behoeden

Steven Tuyls

BR>

BEVEREN -

"Beveren is een droom die werkelijkheid wordt." Opmerkelijke woorden, maar niet voor nieuwe trainer Emilio Ferrera. Al jaren smachtte de 32-jarige Brusselaar naar een job in eerste klasse. Dààr wil hij zijn ideeën in praktijk brengen. "Mijn regels werken het best op het hoogste niveau, dat zal ik in Beveren bewijzen."

Beveren - LierseZaterdag 20u

"De eerste dagen op de Freethiel verlopen schitterend", vertelt Ferrera. "Alle spelers werken enthousiast en tonen een grote leergierigheid. Belangrijk, want de komende weken voer ik het trainingsritme serieus op. Er moet veel veranderen. Sommigen zien dat als een aanval op de vorige trainers, maar excuseer me, hoeveel puntjes heeft Beveren in negen wedstrijden behaald? Drie! Dus de werkwijze was niet juist voor deze groep. Ik wil míjn ideeën op de kern overplanten. Op en naast het veld leg ik regels op, zonder die regels is succes onmogelijk."

"Ik tolereer geen stommiteiten."

Emilio Ferrera

"De tactiek bijvoorbeeld. Mijn visie gaat uit van balbezit. Je moet de bal in de ploeg kunnen houden. Een voetballer die negentig minuten achter de bal moet hollen, wordt moedeloos en stort mentaal in elkaar. Wij moeten die anderen achter de bal doen lopen, niet andersom. Schrijf nu niet dat ik aanvallend voetbal propageer. Wat een nietszeggende kreet! Het enige wat telt, is dat voetballers hun taken bij balbezit en -verlies correct uitvoeren.

Dat vereist een enorme discipline op het veld. Ik tolereer geen stommiteiten, zoals de rode kaart van Van den Eede op Geel. Van hem zou ik het nog verdragen, want het is de eerste keer dat hij die fout begaat. Maar Bonetto pakte al zes gele kaarten, dat kan niet. De volgende keer dat hij een dom kartonnetje krijgt, haal ik hem meteen van het veld.

Deze omschakeling lijkt een werk van maanden, maar de grote lijnen leer je snel, hoor. Een sterk geraamte volstaat om in eerste klasse te blijven. De details, die noodzakelijk zijn om op te klimmen naar de middenmoot, bewaar ik voor later. Vergelijk het met een sprinter. Om de honderd meter in tien seconden te lopen, moet die niet zo lang trainen. Alleen die ene stap naar 9"99 kost soms jarenlange arbeid.

Ook buiten het veld kijk ik scherp toe. Vanaf nu praten we nog nauwelijks over de tegenstander. Ik hoor sommige trainers op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag én vrijdag over de andere ploeg praten. Onzin, Beveren gaat uit van eigen kracht. Je moet de eigen sterke punten uitbuiten, net zoals een filmregisseur. Als je Silvester Stallone inhuurt, schrijf je toch geen liefdesscenario? Ik vind heel wat kwaliteiten in mijn kern. Snelheid op de flanken, snelheid in de defensie met Jimmy Smet, veel body vooraan met Van den Eede."

"Soms kon ik mijn ogen niet geloven: zo'n vreselijk slecht voetbal in eerste."

Emilio Ferrera

"Al mijn nieuwe regels moeten het elftal in staat stellen opnieuw te leren winnen. Er bestaan drie fases voor een ploeg die onderin bengelt. Eén: de ploeg speelt slecht en verliest. Twee: de ploeg doet niet onder voor de tegenstander, maar verliest door pech, zoals een rode kaart of een laat tegendoelpunt. Drie: de ploeg wint. Onder Van Puymbroeck evolueerde Beveren al van fase één naar twee. Ik wil ze de volgende stap bijbrengen.

Ik geloof heilig in handhaving. Onze tegenstanders heten niet Juventus of Barcelona, hé. In dat geval zou ik tegen de voorzitter zeggen:

sorry, ik stop ermee

. Maar in België? Ik zag dit seizoen heel wat wedstrijden in eerste klasse en ik zeg je: SK Beveren is gelijkwaardig aan veel ploegen. Soms kon ik mijn ogen niet geloven: zo vreselijk slecht werd gevoetbald. Bepaalde elftallen spelen zonder idee. Ik zag geen slechte veldbezetting, neen, ik zag géén veldbezetting, onvoorstelbaar.

AA Gent bewijst het tegendeel. Je ziet meteen dat alle spelers weten waarmee ze bezig zijn. Ook bij Lierse en Moeskroen krijg ik dat gevoel, maar voor de rest? Nee, mijn ploeg kan gerust mee met de massa."

"Mexico was een schitterende ervaring"

BEVEREN -

Emilio Ferrera, in ons land geboren en getogen en broer van Anderlecht-trainer Manu Ferrera, ontdekte op jonge leeftijd dat hij trainer wilde worden. "Als voetballer kwam ik te kort voor de top. Al op mijn achttiende hield ik mij bezig met de opleiding van jonge spelers. Ik zie het als een roeping, een passie. Ik ben trainer omdat ik het vak graag doe. Ik bezit honderden videobanden van wedstrijden. Toch besefte ik dat het haast onmogelijk zou worden om in eerste klasse te werken. Veel clubs zoeken immers naar namen. Het werkt nochtans verfrissend om jonge, ambitieuze kerels aan te stellen. Gelukkig geeft het bestuur van Beveren mij die kans. Ook voor mij kwam het als een verrassing. Het was een droom die werkelijkheid werd.

Misluk ik, dan is mijn carrière in eerste klasse waarschijnlijk voorbij. Dat zou spijtig zijn, maar ik ga met evenveel plezier opnieuw in derde klasse werken, zoals ik deed bij RJ Waver.

Ik had de eer onder Leo Beenhakker te mogen werken bij de Mexicaanse topclub America. Ik kreeg het aanbod via een vriend die general manager van de club werd. De ene week stond er bij RC Brussel honderd man langs de lijn, even later betrad ik het Azteken-stadion, gevuld met honderdduizend toeschouwers. Toen Beenhakker vertrok, nam ik vier weken over en werd ik zelfs uitgeroepen tot

trainer van de maand

. Daarna kwam Jozic, een Kroaat. Met hem verdween alle plezier en ik stapte op. Toch was het een schitterende ervaring, ik krijg af en toe nog aanbiedingen. Maar mijn gezinssituatie laat me niet toe te vertrekken."

Nu in het nieuws