1989 KV Mechelen - Anderlecht: drie veldslagen in één seizoen

Woensdag 26 oktober 1988
BR>Tweede ronde Europacup II
KV Mechelen - Anderlecht 1-0

Verlossend doelpunt op de valreep


Lei Clijsters: De Europese confrontatie moest aantonen welke club het Belgisch voetbal beheerste. Mechelen was het kleine ploegje uit de provincie dat het grote Anderlecht het vuur aan de schenen kwam leggen. Dat zorgde voor heel wat jaloezie in de hoofdstad. Eerst probeerden de Brusselaars ons op sportieve manier af te stoppen. Toen ze merkten dat de opgang van Malinwa bleef duren, gebruikten ze de brute middelen. Zo trapte Michel De Groote eens opzettelijk over de bal om mij vol op de knie te raken, de smerigste overtreding die ik ooit zag.
Daarom riep ik de dag voor de Europese match in de kranten: Anderlecht gaat eraan. Want zoveel vertrouwen hadden we wel. Het eerste jaar van de opgang vreesden de spelers van KV de topploegen, maar die angst verdween snel. Vlak voor de thuiswedstrijd stapte Verschueren op mij af: We gaan mekaar geen pijn doen, hé. Ik antwoordde: jullie ons niet, maar wij gaan Anderlecht wegspelen, haha. Dat gebeurde niet, omdat paars-wit heel defensief speelde, maar een laat doelpunt van Wilmots bezorgde ons een uitstekende uitgangspositie voor de terugmatch. In het Astridpark zegevierden we met 0-2 en de machtsovername van KV was een feit.
Het waren onvergetelijke duels, die helaas nooit meer terugkomen. De beresterke as Preud'homme-Clijsters-Rutjes-Koeman-Den Boer was destijds niet duur. Nu lukt het niet meer met zo weinig geld zo'n goede ploeg samen te kopen. De keuze van KV voor de jeugd is de enige juiste, maar het zal de successen van vroeger niet doen herleven. Daarvoor is de financiële onderbouw te zwak. Maar ik blijf het een leuke club vinden. Daarom bood ik de voorzitter mijn hulp aan toen-ie Verkempinck ontslagen had.
Toeschouwers: 14.000.
KV MECHELEN: Preud'homme, Sanders, Clijsters, Rutjes, Versavel, Leen (33' Ohana), Koeman, Emmers, Bosman, Den Boer, De Mesmaeker (56' Wilmots).
ANDERLECHT: De Wilde, Grün, Van Tiggelen, De Groote, Keshi, Andersen, Gudjohnsen (70' Musonda), Kooiman, Vervoort, Nilis (8' Marchoul), Krncevic.
Doelpunt: 89' Wilmots 1-0.
Rode kaart: 2' Keshi.
Zaterdag 1 april 1989 competitie
KV Mechelen - Anderlecht 1-2

Magistrale vrijschop van Nilis
bezorgt paarswit verdiende zege


Michel Preud'homme: Deze nederlaag smaakte bijzonder zuur voor mij. Anderlecht toonde zich sterker in die wedstrijd, ik keepte geweldig, maar tegen die schitterende vrijschop van Nilis had ik geen verhaal. Erg was het niet, want we werden dat seizoen toch kampioen. Dat was één van de weinige keren dat we verloren hebben van de paars-witte concurrenten. Vooral achter de kazerne waren we onklopbaar. Ik ben blij dat KV nu opnieuw een goede thuisreputatie heeft. Natuurlijk volg ik mijn club nog steeds. Ik duim ervoor dat ze zaterdag winnen.
Graeme Rutjes: Van die wedstrijd herinner ik me niet veel meer. Ik speelde zo dikwijls Mechelen - Anderlecht dat ik veel vergeten ben. Ik weet wel dat Grün normaal geschorst was, maar Anderlecht kreeg hem via een beroepsprocedure toch speelgerechtigd. Typerend voor de sfeer rond de onderlinge duels. Er werd altijd heel bitsig gespeeld, maar dat spreekt voor zich als je vecht voor de hegemonie van het Belgisch voetbal. De mooiste herinnering bewaar ik aan de wedstrijd vlak na onze Europese zege in Straatsburg. Drie dagen na die triomf strompelden we dronken over het veld, maar we tikten paars-wit helemaal zoek: 3-0. Heerlijk, joh. Voor de eerste keer rolde de wave door het stadion. Een beeld dat geen van de Malinwa-spelers ooit zal vergeten.
Toeschouwers: 14.500.
KV MECHELEN: Preud'homme, De Greef (68' Leen), Rutjes, Sanders, Deferm (23' Wilmots), Emmers, Versavel, De Mesmaeker, Bosman, Den Boer, Ohana.
ANDERLECHT: De Wilde, Grün, Van Tiggelen, Keshi, Andersen, Musonda, Kooiman, Gudjohnsen, Vervoort, Nilis (81' Verheyen), Krncevic.
Doelpunten: 28' Keshi 0-1, 36' Bosman 1-1, 77' Nilis 1-2.
Dinsdag 23 mei 1989
Halve finale beker
KV Mechelen - Anderlecht 3-1
(heen 0-2, Anderlecht geplaatst)

Ongelukkig own-doelpunt
stopt Mechelse tornado


Erwin Koeman: Deze wedstrijd vergeet ik nooit meer. Het was de beste match die KV in zijn geschiedenis speelde. Voor de halve finale hing een geladen sfeer: wij waren al kampioen én Aad de Mos had zijn vertrek naar Anderlecht bekendgemaakt. Iedereen dacht dat de Nederlander niet meer gemotiveerd was. In de heenmatch kregen de doemdenkers gelijk: KV speelde slecht en verloor met 2-0. In de tussenliggende week naaide de Mos ons vreselijk op. De spelers zouden door een muur gelopen hebben om de kwalificatie nog af te dwingen. We gingen écht he-le-maal door het lint. De Mos zette drie stormrammen in de spits en met hoge ballen en aan een hels tempo speelden we paars-wit helemaal murw. We kwamen 3-0 voor en De Mos ging zo uit de bol dat-ie naar de tribune vloog. Enkele minuutjes voor het einde caramboleerde een voorzet van Jankovic via de voet van Emmers in doel. Dramatisch, alle spelers lagen verslagen op de grond, de supporters huilden. Na de match beschuldigde Grün mij van dopinggebruik, zo fel had ik gespeeld.
Het tekent de geladenheid waarmee de twee grote concurrenten elkaar bekampten. Die opgeklopte sfeer heb ik mijn carrière zelden meegemaakt, alleen tussen PSV en Ajax proefde ik een even grote rivaliteit. Ik denk nog vaak terug aan die periode. Daarom vind ik het hartstikke leuk dat Mechelen op de weg terug is. De club blijft voor eeuwig in mijn hart.
Toeschouwers: 12.000.
KV MECHELEN: Preud'homme, Sanders, Emmers, Rutjes, Deferm, Hofkens, Versavel, Koeman, Wilmots, (78' De Mesmaeker), Den Boer, Ohana (54' Bosman).
ANDERLECHT: De Wilde, Grün, Van Tiggelen, Keshi, Andersen, Musonda, Kooiman, Jankovic (88' Janssen), Vervoort, Krncevic (73' Verheyen), Nilis.
Doelpunten: 27' Den Boer 1-0, 61' Wilmots 2-0, 68' Bosman 3-0, 83' Emmers 3-1 (own-goal).
Rode kaart: 87' Keshi.

Nu in het nieuws