"Ik sta er niet goed voor"

Henri Menten kroont zich tot Belgisch kampioen halve fond en snelheid met jonge duiven

Frans Proost

BR>

HERSELT -

"Vorig jaar vijfde, dit jaar eerste. Ik sta er slecht voor, want dat plaatsje bovenaan wordt door iedereen gegeerd." De huldigingen en andere verplichte nummertjes moeten nog komen, maar Henri Menten zit met zijn

duivengedachten

duidelijk al in het jaar 2000. Sinds zijn pension, nu drie jaar geleden, heeft hij nochtans geen reden tot klagen.

Duivensport

We zouden de waarheid geweld aandoen als we stelden dat Henri Menten niet trots is op zijn behaalde titel. "Ja, ik ben er wel wat fier op. Tenslotte probeert toch elke duivenmelker zo goed mogelijk te presteren. Het al of niet behalen van zo een Belgische titel hangt soms van kleinigheden af. Vorig jaar presteerden mijn duiven zeker zo goed, maar toen werd ik pas vijfde."

Volgens vrouwtje Annie, maar matig geïnteresseerd in Henri's pluimvee, is het te hopen dat hij ook volgend jaar goed presteert. "Na een slechte vlucht hangt zijn

bef

drie dagen op halfzeven. Al vijftig keer heeft hij gedreigd om alles op te ruimen. Maar hij is nooit van zijn woord."

"Een duivenmelker die de goede soort binnenhaalt en na vijf jaar niet aan de top staat, zal het nooit waarmaken."

Henri Menten

Een opmerkelijke uitspraak die we noteerden uit de mond van de kersverse Belgische kampioen is de volgende. "Een duivenmelker die de goede soort binnenhaalt en na vijf jaar niet aan de top staat, zal het nooit waarmaken.

Ik heb vroeger tien jaar samengespeeld met een inwonende oom. In 1973 ben ik op eigen houtje begonnen. Het tweede jaar was ik reeds algemeen kampioen in Herselt."

Uit ons gesprek leerden wij dat Henri Menten in feite een Noyon-speler is die geregeld zijn kans waagt op de halve fond. "We hebben hier een mooi Noyon-spel met 12 bonden. Mijn weduwnaars en de jonge duivers hou ik op Noyon. Mijn jonge duivinnetjes vliegen meestal halve fond. Het zijn ook de vrouwtjes die verduisterd worden. Het jonge volkje wordt gespeeld op de schuifdeur. Eind augustus leg ik er de riem af."

Op dit ogenblik, de definitieve schifting is bijna voltooid, zitten er nog 50 duiven op zijn hok van 20 meter lengte. Negen kweekkoppels en twaalf weduwnaars is zijn streefdoel voor het jaar 2000.

Sinds 1993 gaat hij regelmatig en uitsluitend versterking halen bij Theo IJskout, de kannibaal uit Hulshout. "Ik heb het me nog niet beklaagd. Ik geef bij manier van spreken, liever 20.000 frank uit aan rasduiven dan 1.000 frank te verspelen op de vlucht.

Je zal mij ook niet makkelijk met twee korven zien sleuren. Weinig duiven maar wel goede duiven. Van mijn 350 gezette duiven vlogen er dit jaar 265 ofwel 75 procent in de prijzen."

Bij het keuren van enkele van zijn stervliegers vielen ons niet alleen de krijtwitte neusjes op, maar ook het rozerode borstvlees. "Ik heb ze pas vijf dagen gekuurd op aanraden van de veearts. Op eigen houtje doe ik dat nooit."

Besluit: noteer alvast de naam Henri Menten als kandidaat-kampioen voor volgend seizoen.

Nu in het nieuws