"We staan op en gaan slapen met handbal"

Drie Turnhoutse handballende meisjes willen het maken in hun sport en hebben daar alles voor over

Annelies Frederickx

BR>

TURNHOUT -

Van een echte bezetenheid is geen sprake, maar Hanne Diels, Tine Segers en Ann Claassen zijn toch bijna de hele dag met handbal bezig. Deze speelsters van Technico volgen in Hasselt les aan de Topsportschool en zij willen het dan ook absoluut maken in het handbal.

Handbal

Jongeren lopen vaak jaren te tobben over hun toekomstplannen, maar bij dit Turnhouts trio was de keuze snel gemaakt.

"Toen ik vorig jaar de eerste berichten hoorde over de Topsportschool, stelde ik mij meteen kandidaat", blikt Hanne Diels (16) uit Beerse terug. "Ik speelde al vijf jaar handbal en dit was dé kans om fulltime met mijn hobby bezig te kunnen zijn.

Het ingangsexamen bestond uit enkele technische proeven en een conditietest. Dan was het natuurlijk bang wachten op een telefoontje met de resultaten, maar ik was geslaagd.

Nu staan er wekelijks 16 uren sport op het programma en daar komen natuurlijk nog de trainingen bij. Dat is een erg zwaar schema, maar voor mijn hobby heb ik werkelijk alles over. Ik wil het ver schoppen in het handbal en bij een grote club spelen is mijn ultieme droom."

"Wekelijks staan er 16 uren sport op het programma en daar komen de trainingen nog bij. Een erg zwaar schema."

Hanne Diels

Ann Claassen uit Oud-Turnhout is met haar 17 jaar de oudste van het trio en net als Hanne volgt zij nu voor het tweede jaar les in Hasselt.

"Voorheen studeerde ik Moderne Talen-Wiskunde, maar over de beslissing om naar Hasselt te trekken heb ik geen minuut moeten nadenken. Het is natuurlijk wel zwaar, maar dat moet wel als je ergens wil geraken.

We verblijven de hele week op internaat en dat is het grootste nadeel aan deze studies. Vooral in het eerste jaar had ik het daar knap lastig mee en sloeg de heimwee vaak toe.

Nu heb ik daar geen problemen meer mee, maar het is toch niet altijd even fijn. Je moet je voortdurend aan regels houden en je hebt totaal geen vrijheid.

Net als mijn collega's neem ik dat er evenwel graag bij, want ik wil ooit in de nationale ploeg geraken. Nu maak ik al wel deel uit van de Vlaamse selectie. De eerste stappen zijn dus al gezet."

Voor Tine Segers (15) uit Beerse is dit haar eerste jaar in Hasselt. "Hanne spoorde mij aan om deel te nemen aan het ingangsexamen, met het gekende resultaat.

In het begin heb ik wel wat aanpassingsproblemen gekend, want mijn hele leven werd overhoop gegooid. Van twee trainingen per week moest ik plots meedraaien in een veel intensiever schema en dat zorgde wel voor wat overbelastingssymptomen.

Vorige week kwam ik dan ook nog ten val en schoot mijn schouder uit de kom. Ik mis daardoor wel wat lessen, maar vooral onze stage in Herentals valt voor mij in het water. Maar dan volgt en weekje vakantie en hopelijk ben ik daarna weer volledig fit."

Nu in het nieuws