"De Vlaamse kijker mist Genk"

Franky Van der Elst oordeelt dat kampioenenbal veel aantrekkelijker is mét Belgische deelname

Nicolas Delbeke

BR>

ANTWERPEN -

Elf van de zestien geplaatsten voor de volgende ronde zijn bekend. Voor de overige vijf plaatsen wordt het wachten tot volgende week wanneer de laatste speeldag wordt afgewerkt. Vast staat dat er groten zullen sneuvelen. Arsenal ligt er al uit, AC Milan mag volgende week op Galatasaray niet verliezen als het nog wil meedraaien in het geldcircus. "Europese grootheden die het moeten afleggen tegen zogenaamde kleintjes, schuilt daarin niet de schoonheid van voetbal?", zoekt Franky Van der Elst de positieve noot.

Stelling 1: De tachtig tot nu toe gespeelde matchen leverden niet het spektakel waarop de kijker zat te wachten.

De door de UEFA met veel poeha aangekondigde vernieuwde Champions League blijkt slechts een schim te zijn. De bedoeling was nochtans de spektakelwaarde van de wedstrijden te verhogen en een aantal topaffiches te garanderen.

Van der Elst:

"Dat de kijker niet op deze formule zit te wachten is maar een halve waarheid, omdat er ook nu weer geen Belgische ploeg deelneemt. Laat Genk de Champions League spelen en de kijker zit aan zijn televisietoestel gekluisterd. Het klopt dat de wedstrijden niet altijd even hoogstaand zijn. Sommige avonden heb ik tv afgezet en ben ik gaan slapen. Maar Barcelona - Fiorentina was dan toch weer een wedstrijd om van te snoepen."

Stelling 2: De grootheden vallen toch nog uit de boot, ondanks hun enorme budgetten

Voor grootheid Arsenal is het over en uit. Na hun tweede opeenvolgende thuisnederlaag, nu tegen Fiorentina, moeten de Gunners hun Champions League-ambities weer een jaartje opbergen. Voor de Engelsen is het al het tweede opeenvolgende seizoen dat zij hun doelstelling, de volgende ronde halen, niet bereiken. AC Milan en Feyenoord moeten op de laatste speeldag winnen en hopen dat hun concurrenten steken laten vallen, zoniet is ook voor hen het avontuur voorbij.

Van der Elst:

"Dat vind ik nu net het mooie aan voetbal. Het zijn niet altijd de ploegen met het grootste budget die zich voor de volgende ronde kwalificeren. Natuurlijk is het jammer dat Arsenal uitgeschakeld is, maar geld is nog geen garantie voor succes. Dat Milan en Feyenoord de rol misschien ook zullen moeten lossen, vind ik positief. Zo blijft de laatste speeldag belangrijk, ook voor topclubs."

Stelling 3: Ook nu weer hebben kleintjes verbaasd: Rosenborg, Sturm Graz, Genk-killer Maribor.

Het Noorse Rosenborg zal groep C als winnaar afsluiten en het Oostenrijkse Sturm Graz zorgde voor de verrassing van de speeldag door het Franse Marseille te verslagen met 3-2.

Van der Elst:

"Wel, dit is nu iets wat ik niet snap. De pers beschouwt Rosenborg nog steeds als een kleintje, hoewel deze club al vijf, zes jaar meedraait in deze beker. Rosenborg beschikt over een sterke defensie en heeft met Carew een superspits in huis. Dat de andere zogenaamde kleintjes ook nu weer stokken in de wielen steken vind ik positief."

Stelling 4: Na België dreigen ook Nederland en Duitsland voeling met het internationaal topvoetbal te verliezen

Een ander markant feit is dat de Duitse, maar vooral de Nederlandse ploegen het collectief laten afweten. Op dit moment is geen enkele Duitse Mannschaft zeker van een plaats in de tweede ronde. Alle drie moeten ze hun laatste opdracht winnend afsluiten, zoniet dreigt uitschakeling. Nog erger is het gesteld met het Nederlandse trio. Balans daar: één overwinning, zeven gelijke spelen en zeven verliesmatchen.

Van der Elst:

"Ja, dat viel me ook op wanneer ik de klassementen bekeek. Het is abnormaal voor de Duitsers dat nog niemand van de drie zich heeft verzekerd van de volgende ronde. Nederland lijdt onder een elders al gekend fenomeen: de betere spelers zoeken hun heil in de betere buitenlandse competities, zoals Italië, Spanje en Engeland."