Daar gaat Anderlecht

Elonga Ekakia neemt met late goal wraak voor missers tegen Bologna, Sporting is alleen leider

Yves Taildeman

BR>

ANDERLECHT -

Anderlecht heeft van zijn vervroegde competitiewedstrijd tegen Harelbeke geprofiteerd om enige leider te worden in eerste klasse. Of Sporting net als Brugge twee jaar geleden aan een

cavalier seul

begint, is een andere vraag. Tegen Harelbeke schitterde Sporting alvast niet. Maar met Bologna in het vooruitzicht hoefde dat ook niet.

Met zijn vier verliespunten in tien wedstrijden behoort Anderlecht tot de succesvolste ploegen van Europa. Enkel PSV en de Glasgow Rangers (allebei 25 op 27) doen beter. Toch dient de 26 op 30 van Anderlecht met een korrel zout te worden genomen. Sporting speelde zeven van zijn tien matchen thuis. Acht wedstrijden mocht het afwerken tegen ploegen uit de tweede helft van de rangschikking. Daartoe hoort ook Harelbeke. Maar aan de opstelling van Henk Houwaart was dat niet te zien. Wostijn en Paas bleven voortdurend voorin, dribbelkunstenaar Sillah stond daar juist achter. Een gewaagde ploeg waar Anderlecht graag tegen speelt en veel kansen creëert.

Het was gisteren niet anders. Zonder te forceren - Harelbeke moest de ideale sparringpartner zijn voor de return in Bologna - kwam Sporting vrij snel aan twee levensgrote kansen. Maar Harelbeke bij de keel grijpen, lukte niet. De flanken werden te weinig bij het spel betrokken, de spitsen Koller en Radzinski beleefden niet hun beste avond. Henk Houwaart had de veldbezetting van Anderlecht goed bestudeerd en legde de sterke punten van de competitieleider lam. Maar Harelbeke deed meer dan standhouden. De West-Vlamingen voetbalden aardig mee en werkten met hun combinatievoetbal het alweer talrijk opgekomen thuispubliek op de zenuwen.

Brocken mocht voor de tweede keer in vier dagen na een halfuur naar de douche

Dus ging Aimé Anthuenis over tot zijn gebruikelijke wissel. Rechtshalf Brocken mocht voor de tweede keer in vier dagen na een halfuur naar de douche, joker Ekakia moest de wedstrijd openbreken. De vervanging was opnieuw louter tactisch, maar daar kocht Brocken niets mee. Zijn gezicht bij het verlaten van het veld sprak boekdelen. Toch zorgde Ekakia ei zo na weer meteen voor de 1-0, maar zijn misser tegen Bologna zat hem nog in het achterhoofd. Ditmaal legde hij (te ver) af voor Radzinski. Anderlecht kreeg nog kansen om voor de rust op voorsprong te komen, maar doelman Camara hield stand.

Camara werd dan maar bestookt door de spionkop van Anderlecht. De opvolger van Geert De Vlieger kreeg munstukken en oerwoudgeluiden naar het hoofd geslingerd. De Guineeër begon te beven maar zich omdraaien hoefde hij lange tijd niet. Aimé Anthuenis herinnerde zich dat Harelbeke hem vorig seizoen bijna de titel kostte - de West-Vlamingen kwamen in volle titelstrijd 2-2 spelen in Genk - en liet niets aan het toeval over. Hij gooide Enzo Scifo in de strijd en joeg zijn paarsen naar voor.

Anderlecht duwt Club Brugge tot tien punten terug.

Zijn zet bleek de juiste. De druk nam toe en Anderlecht scoorde. Dat precies Ekakia de score opende, deed het Astridpark ontploffen. De man die precies een week geleden scheve voeten werd verweten en werd uitgejouwd, was nu de held. Voetbal kan raar in elkaar zitten. Verdediger Nordin Hameg ondervond dat ook. Precies zestien minuten na zijn invalbeurt haalde Houwaart hem weer van het veld.

Anderlecht bleef naar voor stormden maar dat zinde Anthuenis ditmaal niet. Zeker toen De Wilde de meubelen moest redden op een van de schaarse Harelbeekse prikken, brak Aimé in een Franse

colere

uit. Maar toen hij kort daarop opnieuw kon juichen, mocht Sporting aan Bologna denken.

Anderhalf jaar geleden moest Anderlecht 27 punten toestaan aan Club Brugge. Nu zijn de rollen omgekeerd. Door zijn zege tegen Harelbeke duwt Sporting de vice-landskampioen tot tien eenheden terug. Ook Lierse mag de achtervolging beginnen inzetten.