Xeikon ziet winst licht afbrokkelen

MORTSEL -

Xeikon heeft in het derde kwartaal van het lopende boekjaar een omzet gerealiseerd van 52,9 miljoen dollar. Dit is zowat 1,8 miljard frank. Daar werd een nettowinst van 3,2 miljoen dollar op verdiend. "Dit is inderdaad iets minder dan tijdens diezelfde periode van verleden jaar, maar we dienden nu voor het eerst provisies aan te leggen voor de inkomstenbelastingen", geeft financieel directeur Frederic Convent aan. Xeikon kon tot nog toe het voordeel van fiscaal aftrekbare verliezen inroepen.

Marc Balduyck

BR>Xeikon is een toonaangevend producent van digitale kleurendruksystemen. Het Mortselse bedrijf is gegroeid uit het initiatief van een aantal privé-personen die indirecte lijnen uitstaan hadden naar het fotobedrijf Agfa-Gevaert. Xeikon is al een aantal jaren met zijn producten aan een doorbraak toe. Eerder dit jaar werd het Franse bedrijf Nipson overgenomen. De onderneming heeft ook plannen om binnen afzienbare tijd naar Lier te verhuizen. Over de eerste negen maanden komt Xeikon nu aan een omzet van 139 miljoen dollar of zowat 5,1 miljard frank. Het nettoresultaat daalde tot 8,9 miljoen dollar. Dat heeft ook met het effect van de inkomstenbelastingen te maken.

Afgevaardigd-bestuurder Alfons Buts van Xeikon is tevreden over de gang van zaken. "Wij realiseren een omzetstijging van 18%", merkt hij aan. Ook Nipson blijft groeien. En verder is een samenwerkingsakkoord getekend met Xerox. Beide ondernemingen gaan de nieuwe generatie kleurendrukpersen ontwerpen. Xerox zal ook bepaalde intellectuele eigendom en knowhow leveren die in de nieuwe producten geïntegreerd worden."

Nu in het nieuws