"Alleen haar borsten zijn veel groter"

Ze is de B-Lara Croft van de Benelux, maar dat klinkt veel te oneerbiedig voor deze bloedmooie Rotterdamse. Daisy Veltman (21) won de tweede prijs tijdens een lookalike-wedstrijd en mag nu als vleesgeworden computerheldin uit de

Tomb Raider-games

winkels openen. Lara Croft is de vrouwelijke James Bond van de jaren '90. "Haar borsten zijn veel groter dan de mijne, maar voor het overige lijk ik op haar", vindt de schoonheidsspecialiste. Game Mania, het computerconcern dat de immens populaire Lara Croft-games uitbrengt, doet een beetje geheimzinnig rond de Lara Croft-lookalikes. Het is zoals met sinterklaas. Eigenlijk moet de man achter de baard onzichtbaar blijven voor het publiek.

Kristin Matthyssen

BR>In totaal telt de Benelux twee meisjes die Lara Croft gestalte mogen geven. Telkens een andere neus of lippen zou te veel opvallen. De hype rond de wulpse computerfiguur is fenomenaal. Maar België slaat toch alles, weet Daisy. Nergens zijn de mannen zo gek van Lara als bij ons. "Bij mijn eerste verschijning in België stond ik paf", zegt het meisje. "Een paar handtekeningen uitdelen, had ik gedacht. Maar de politie moest de fans op de stoep terugdringen. Die Belgen gingen helemaal uit de bol. Ze zijn dol op Lara, en tonen hun enthousiasme veel uitbundiger dan Nederlanders."

Competitie

Daisy Veltman schreef zich twee jaar geleden in voor de grote Lara Croft-competitie. Zonder veel hoop, want met haar kort kapsel zou ze toch geen kans maken. "Toen ze die Lara Croft-paardenstaart in mijn haar knoopten, onderging ik een metamorfose. Het is een vreemde gewaarwording, maar eenmaal in dat strakke pakje, ga je automatisch stoer lopen. Bij optredens draag ik die lange haarvlecht altijd over mijn schouder, uit schrik dat iemand hem langs achter zou aftrekken."

Uit een trits kandidaten kwam Daisy als tweede beste Benelux-Lara naar voren. Kitty Van Dyck, de Nederlandse Ingeborg, haalde het dankzij haar acteerervaring van Daisy. De lookalikes lossen mekaar nu af bij het openen van winkels. In het dagelijkse leven studeert Daisy Veltman halftijds voor schoonheidsspecialiste. Ze is ook model. Als Lara is ze minder fanatiek dan pakweg een Elvis-imitator. "Aan een borstvergroting heb ik nooit gedacht. Ik ben heel blij met mijn eigen maten." Als officiële lookalike moet ze alles weten over haar computer-alterego. De digitale vrouw is geboren op Valentijnsdag en komt uit een rijk gezin. Haar chique ouders stuurden Lara op kostschool, veel te saai voor deze superwoman.

Op een lezing leerde ze een professor kennen, waar ze nu allerlei avontuurlijke missies voor uitvoert. "Ik moet haar hele biografie kennen, omdat de fans vragen kunnen stellen. Eigenlijk moeten ze geloven dat ik de échte Lara Croft ben." Zowel mannen als vrouwen uit alle leeftijdsgroepen zijn wild van de vrouwelijke computer-Indiana Jones. Volgens Daisy vinden mannen Lara Croft zo leuk, omdat ze met hun joystick een sensuele vrouw kunnen besturen. Vrouwen kicken dan weer op die girlpower. Ze hebben liever lefgriet Lara dan truttige Barbie. Daisy blijft nuchter. Ze heeft niet eens een foto van zichzelf in Lara-outfit.

In de gezellige tuinwijk in Rotterdam wijst niets erop dat hier de meest gegeerde vrouw ter aarde woont. "Ik ben geen prinses Diana-lookalike. Ik behoud gewoon mijn kapsel." Concurrentie hoeft haar vriend Michiel niet te vrezen. "Van handtastelijkheden heb ik geen last. Ze knijpen niet in mijn bips of doen geen schunnige aanzoeken. Ze zouden het niet moeten proberen, want ik ben altijd gewapend..."