Wase vastgoedgroep grootste investeerder in Warschau

SINT-NIKLAAS, WARSCHAU-

De Wase vastgoedvennootschap Liebrecht & WooD (L&W) heeft officieel de eerste steen gelegd voor drie bouwprojecten in Warschau. Een vierde start in de lente van 2000. In vijf jaar is L&W uitgegroeid tot een van de grootste investeerders in de Poolse hoofdstad. De naam Liebrecht & WooD klinkt niet echt Vlaams, toch is de maatschappij in handen van twee Vlamingen. Marc Lebbe: "Liebrecht is gewoon de vermiddeleeuwsing van mijn naam en WooD verwijst naar mijn partner Patrick Van den Bossche.

Johan Van Geyte

BR>Lebbe en Van Den Bossche rolden veeleer toevallig in het vastgoedgebeuren. "Ik werkte eerst voor Katoen Natie waar mijn vader natiebaas was, maar toen zijn aandelen werden uitgekocht, verdwenen we samen uit de firma. Ik ben toen met AVC gestart, een onderneming die via televisieschermen reclame maakte in horecazaken. Later is ook Patrick er dan bijgekomen. Toch werd de zaak al na een jaar verkocht." Vervolgens werden beiden actief aan de kust in de verkoop van appartementen, maar de komst van het duinendecreet, dat de nieuwbouw een halt toeriep, deed hen uitwijken naar andere projecten. Zo kwamen ze via een vriend in Polen terecht.

Lebbe en Van Den Bossche kochten hun eerste Poolse gebouw in 1983. Het is intussen verhuurd aan een aantal multinationals zoals Sun Microsystems, Texaco en SmithKline Beecham. Sindsdien is L&W uitgegroeid tot een van de grootste vastgoedontwikkelaars in Polen. De maatschappij bezit er voor 1,08 miljoen m² aan bouwgronden. Tevens heeft ze meer dan 40.000 m² moderne kantoorruimte en 43.500 m² opslagruimte in portefeuille. De volgende vijf jaar komt daar nog eens 150.000 m² kantoorruimte en 200.000 m² opslagplaats bij. Het merendeel van de projecten zijn bedrijven- en distributiecentra.

Lebbe en Van Den Bossche halen het geld voor hun projecten vooral bij Vlaamse investeerders. "We proberen hen een rendement van 15% netto aan te bieden", zegt Van Den Bossche. Namen van geldschieters wil hij niet kwijt, tenzij dat Kristof Desimpel, die zelf zijn identiteit prijsgeeft, er een van is. Momenteel werkt de Wase projectontwikkelaar, die zijn zetel in Sint-Niklaas heeft, aan een drietal projecten. Zo verrijst er langs de Aleje Jerozolimskie, de oost-westverbinding in Warschau, het Kopernik-kantorencomplex. Dat omvat in totaal vijf gebouwen. Het laatste moet tegen 2004 klaar zijn. De investering bedraagt 40 miljoen euro.

Een tweede project, de

Batory Building

, ligt slechts enkele honderden meters verder. Het gaat om een luxueus kantoorgebouw in de vorm van een schip. Goed voor een investering van 19,5 miljoen euro. Een derde project is het Flanders Business Park, een kantoorgebouw op 5 km van het centrum van de Poolse hoofdstad. Het wordt een functioneel standaardcomplex van 17 miljoen euro. Volgens jaar wordt een vierde werf opgestart. Het gaat om de uitbreiding van een bestaand bedrijvenpark met een vierde gebouwencomplex, waarin onder meer magazijnruimte wordt aangeboden. Dit is reeds volledig voorverhuurd.

Lebbe en Van Den Bossche profiteren dus volop van de opleving van de Poolse vastgoedmarkt. Toch doet zich momenteel een belangrijke kentering voor. "Er wordt enorm veel gebouwd in Warschau. Daardoor is het aanbod veel groter geworden en evolueren we van een verhuurders- naar een huurdersmarkt. De nieuwe huurders worden heel wat beter in de watten gelegd dan vroeger", zegt Van Den Bossche.

Nu in het nieuws