Denis en Libridis gaan vanaf 2000 samenwerken

MORTSEL, SINT-NIKLAAS -

In de Vlaamse boekhandelswereld is een nieuwe concentratie op til. Libridis en Denis & C° gaan vanaf 1 januari 2000 intens samenwerken. Libridis, de grootste boekendistributeur in Vlaanderen, gaat daarbij een minderheidsparticipatie nemen in Denis & C°. Dat bedrijf is de exclusieve vertegenwoordiger van een aantal Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen en is ook verantwoordelijk voor de promotie van hun boeken. Over de precieze inhoud van het samenwerkingsakkoord werd donderdag nog druk overlegd. "De juiste details moeten nog worden vastgelegd", zegt persverantwoordelijke Katrin Goderis van Denis & C°.

Koen Lambrecht

BR>"Maar het is de bedoeling de specialiteiten van de twee partners te bundelen." Op directieniveau was niemand bereikbaar voor commentaar. Libridis, een volledige dochter van de Nederlandse groothandel Scholtens, is in Vlaanderen het grootste verdeelcentrum van boeken. Het bedrijf staat zowel in voor de distributie van Nederlandstalige als buitenlandse boeken. Automatisering speelt daarbij een grote rol. Bij Libridis in Sint-Niklaas werden 125 mensen. "Als Denis & C° willen wij verder groeien. Door onze krachten te bundelen met Libridis kunnen wij voordeel halen uit hun kennis inzake boekendistributie. Hoe een en ander zal georganiseerd worden, moet nog worden besproken", stipt Goderis aan.

Het in Mortsel gevestigde Denis & C°, dat onder meer de Nederlandse uitgeverijen Lemniscaat, Gottmer Becht Aramith en Vier Windstreken exclusief in Vlaanderen vertegenwoordigt, werkt al in beperkte mate samen met Libridis voor de aanlevering van Vlaamse boeken. Nederlandse boeken komen rechtstreeks uit het Centraal Boekhuis. Dat is een centraal besteladres in Nederland waaraan alle drukkers leveren. Denis & C° heeft zelf boeken in voorraad, maar of dat stockbeheer in eigen handen zal blijven, is niet meteen duidelijk. Het bedrijf werd in 1957 opgericht en realiseerde vorig jaar met 20 medewerkers een omzet van bijna 200 miljoen frank.

Nu in het nieuws