Gunstig inflatienieuws uit VS

BRUSSEL -

De beursmakelaars mochten donderdag de glimlach van de grote dagen bovenhalen. Door het afnemen van de kans op een nieuwe renteverhoging wonnen de grootste Amerikaanse aandelen bij de start van Wall Street gemiddeld meer dan 2%. En dat sleurde meteen ook de noteringen in Europa omhoog. In Brussel dikten de grootste twintig Belgische aandelen gemiddeld 1,35% aan. Het kon gisteren niet op in Wall Street. De nieuwe rapporten over de Amerikaanse economie waren onverdeeld gunstig. De economische activiteit lag in het voorbije kwartaal 4,8% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Johan Van Geyte

BR>Dat is lichtjes meer dan de 4,7% die algemeen werd verwacht. En wat belangrijker was: de sterkere toename ging nauwelijks gepaard met nieuwe prijsstijgingen. Zo bleef de toename van de arbeidskosten beperkt tot 0,8%, terwijl 0,9% werd verwacht en er in het tweede kwartaal nog een stijging met 1,1% op het bord kwam. Dit maakt meteen dat het gevaar op een nakende renteverhoging heel wat kleiner wordt. De index, die de toename van de arbeidskosten weergeeft, is een belangrijke indicator voor voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank om al dan niet tot een renteverhoging over te gaan.

Die betere vooruitzichten zorgden onmiddellijk voor zuurstof op de beursvloer. De grootste Amerikaanse effecten werden al kort na de start gemiddeld 2% duurder. En dat sleurde ook de Europese aandelenmarkten mee, wat Brussel een winst van 1,35% opleverde. Op de hoofdstedelijke beurs liep wasmachineproducent Ipso-Ilg het meest in de kijker. Na een koersopstoot van 5,97% tot 47,90 euro werd de notering van het bedrijf om 10u geschorst in afwachting van de bericht over de fusie van de onderneming met het Deense Jensen en de omvorming van de fusiemaatschappij tot Jensen Industrial Group.

Nu in het nieuws