Tekeningen Vandersteen te koop op zwarte markt

KALMTHOUT, ANTWERPEN -

Het ziet ernaar uit dat er bij Standaard Uitgeverij originele tekenplaten van hele Willy Vandersteen-strips verdwenen zijn. Diezelfde tekenplaten, luxueus maar clandestien verpakt in grote gekartonneerde albums, zijn het voorbije jaar voor ruim 200.000 frank aangeboden en verkocht op de zwarte markt. De uitgever is onbekend, maar het heeft er alle schijn van dat de familie Vandersteen, die eerst niet op de hoogte was, voor miljoenen is opgelicht.

Jan Bex

BR>Helena Vandersteen, oudste dochter van de in 1990 overleden Willy Vandersteen: "Waar komen deze platen opeens zo massaal vandaan? Wij hebben vermoedens dat er zich een diefstal heeft voorgedaan bij Standaard Uitgeverij, waar zich nog vele originelen bevonden. Wij hebben gehoord dat medewerkers hierover hun mond moesten houden. Ook vinden wij het hoogst bizar dat er door de uitgeverij op dergelijke verhalen nooit gereageerd wordt. De goede trouw van de familie is geschokt."

Is dat de reden waarom de originelen van Willy Vandersteen, die zich tot vorig jaar nog bevonden in het archief van Standaard Uitgeverij, binnenkort overgebracht worden naar een familiekluis? Helena Vandersteen: "Het één heeft met het ander te maken. Nu kan zoiets niet meer gebeuren." Directeur strips Dirk Willemse van Standaard Uitgeverij ontkent het hele verhaal. "Ik ben niet op de hoogte van die zogezegde diefstal. Met originelen werd vroeger gewoon minder zorgzaam omgesprongen. En met de gevolgen daarvan moeten we nu nog altijd leven. Er is nu eenmaal een aantal dingen bij verzamelaars geraakt, waar wij noch de erven zicht op hebben."

Nu in het nieuws