Vriendschap geeft tumult

ANTWERPEN -

Regisseur Tom Van Bauwel heeft een neus voor stukken die gaan over het overleven in de grootstad.

Tumult

van David Rabe is zo'n stuk. Vier mannen proberen in Hollywood niet al te succesvol een carrière uit te bouwen. Ze hebben grote ego's, zijn verslaafd aan het witte poeder, knoeien wat met vrouwen en proberen desondanks te overleven. Van Bauwel maakte van een controversiële tekst een pakkende voorstelling over vriendschap.

Peter Haex

BR>David Rabe is als toneelschrijver in België een onbekende.

Tumult

, dat in 1984 in première ging, kun je het best omschrijven als een versmelting van een

well-made play

, een theatertekst met confrontaties en ontlading. Bereid je dus maar voor op een woordenvloed. Die woordenvloed is een masker. Al die uitgespuide woorden over verwachtingen, tegenslagen, frustaties en verlangens dienen om de leegte van de respectievelijke levens te verdoezelen. De tekst van Rabe is ook een analyse van het failliet van de yup-generatie. Rabe probeert te tonen waarom het wegvluchten in de roes van drugs, de extase van de gratuite seks en het leven in een kunstmatig universum uiteindelijk niet houdbaar is.

Iedereen wil bevrediging, maar bevrediging op een bepaalde manier. Echte bevrediging, echt geluk is slechts bereikbaar als je investeert in iets wat uiteindelijk aan je macht ontsnapt. Het tekstdebiet van de acteurs is enorm. In een glanzend wit gehouden decor drinken ze te veel, leggen ze lijntjes, laten ze zich bruin bakken. Mooi is dat er niet alleen tekst is, maar dat er ook personages zijn. Hans Van Cauwenberghe, Carl Ridders en Michaël Pas zijn onder hun masker kwetsbare mensen die mekaars gezelschap zoeken. Van Bauwel maakte van

Tumult

een veeleisende, schokkende voorstelling die iets aan het publiek terug geeft. Je blijft achter met het warmmakende besef dat vriendschap het hoogste goed is.

Theater Zuidpool en Het Toneelhuis, Tumult, met o.a. Anne Denolf, Michaël Pas, Carl Ridders, Katrien Vandendries en Hans Van Cauwenberghe tot 6 november in Cinema Tokio, Verlatstraat 20, 2000 Antwerpen en van 1 tot 3 december in Theater Zuidpool, Lange Noordstraat 11, 2000 Antwerpen. Info: 03/224.88.44 en 03/231.57.58. Oordeel: ***

Nu in het nieuws