Jurk Marilyn Monroe brengt recordbedrag op

NEW YORK -

Het nauw sluitende huidkleurige kleedje dat Marilyn Monroe droeg toen ze in 1962 op de verjaardag van president Kennedy zong, heeft op een veiling in New York woensdag circa 48 miljoen frank opgebracht. Het is voor het eerst dat een jurk voor zoveel geld onder de hamer is gegaan.

Belga

BR>Het ging om een creatie van ontwerper Jean Louis. Die had het kledingstuk ontworpen als een soort tweede huid die precies paste. Onder de jurk had Marilyn Monroe niets aan. De legendarische filmactrice droeg hem op 19 mei 1962 toen ze in Madison Square Garden in New York voor de jarige

Happy Birthday Mr. President

zwoel zong.

De jurk vormde het hoogtepunt van de eerste dag van een veiling van persoonlijke bezittingen van Marilyn Monroe. De spullen lagen bijna 40 jaar lang opgeborgen. Marilyn liet ze na aan haar mentor Lee Strasberg. Zijn weduwe Ana besliste tot een veiling over te gaan. Monroe overleed in 1962 op 36-jarige leeftijd, enkele maanden na het bewuste verjaardagsfeest. Het vorige recordbedrag voor een jurk dateert van 1997. In die japon had prinses Diana een avondje rondgelopen. Het betrof een inktblauwe fluwelen exemplaar waarin ze twaalf jaar eerder in het Witte Huis met John Travolta had gedanst.

Het was een verkoper van gedenkwaardigheden, Bob Schagrin uit Manhattan, die de

Mr. President

-jurk kocht voor zijn zaak. Hij tikte ook andere memorabele spullen op de kop. "Dit zijn lange- termijninvesteringen", zei hij na afloop. Op de eerste dag van de Marilyn Monroe-veiling, werden 55 stukken verkocht voor in totaal iets meer dan 190 miljoen frank.

Nu in het nieuws