"Goocheltherapie is geen boerenbedrog"

Mensen met een handicap moeten van hun kinesist dikwijls dezelfde saaie oefeningen doen. Project Magic Belgium vzw wil met de hulp van tovenaars de dagelijkse sleur van de kinesitherapie doorbreken. Ze leert mensen met een handicap goocheltrucs waarmee ze dezelfde bewegingen uitvoeren. De goocheltherapie is meer dan een bezigheidstherapie. Kristel De Roovere, grote bezieler van het magische project, leverde het wetenschappelijke bewijs dat de therapie zowel lichamelijk als psychisch resultaten oplevert.

Jeroen Verlooy

BR>"In 1982 bezocht David Copperfield een Amerikaans kinderziekenhuis. Een jonge fan vertelde hem dat hij geregeld goochelde. Sindsdien voelde hij zich veel beter. De wereldberoemde illusionist kwam op het idee om samen met een kinesist enkele goochelkunstjes voor de patiëntjes uit te dokteren", legt een enthousiaste Kristel De Roovere uit. "Twee jaar geleden hoorde ik van de goocheltherapie, maar die was toen nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Samen met het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Jette en het revalidatiecentrum Hof Ter Schelde in Antwerpen probeerden we de methode uit. We rekenden op enkele deelnemertjes, maar uiteindelijk wilden tientallen patiëntjes leren goochelen. We kwamen tot de conclusie dat de therapie echt werkt."

Uitdaging

"Kinderen met een letsel aan de bovenarm bijvoorbeeld zijn de dagelijkse oefeningen vlug beu. Door de oefening als een goocheltruc te verpakken, blijven ze er zin in hebben. Wij, de kinesisten, leggen de goochelaar uit welke bewegingen moeten worden ingeoefend. Dan bedenken we samen een goocheltrucje dat we de patiënt na de gewone oefeningen aanleren. Want de goocheltherapie vervangt de gewone therapie niet, het vult de behandeling aan." "Het leuke is dat de patiëntjes het kunstje goed onder de knie wil krijgen. Ze gaan ook thuis, op hun kamer in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum oefenen. Het lichaam wordt dus ook buiten de uren van de kinesitherapie getraind."

De goocheltherapie is ook goed voor het zelfvertrouwen van jonge patiënten. "Kindjes met een handicap kijken naar anderen op, omdat ze niet alles kunnen. Nu kennen zij trucjes waarvan hun vriendjes niets begrijpen. Zo worden de patiëntjes zelfzekerder en laten ze zich niet meer in een hoekje drukken." Jonathan Van Steensel is vijftien en sukkelt al jaren met een handicap. Nu is hij een verwoed goochelaar. "Vroeger had ik nooit zin in kinesitherapie. Op een dag stuurde mijn meter me naar de goochelles. Sindsdien doe ik niets liever. Ooit wil ik als goochelaar op het podium staan. Dan kan iedereen zien wat ik, ondanks mijn handicap, allemaal kan."

Nu in het nieuws