Kuifje-tekenaar Hergé nu zelf stripfiguur

AMSTERDAM, PARIJS -

Het moest er eens van komen. Vanaf vandaag ligt de eerste biografische Hergé-strip in de winkel. Hergé, alias Georges Remi (1907-1983), is de schepper van Kuifje. Daarmee is hij een van de beroemdste Belgen die deze eeuw heeft voortgebracht. Het initiatief gaat niet uit van de erven Hergé, noch van Kuifjes onlangs overgenomen huisuitgeverij Casterman. In Frankrijk is de strip uitgebracht door het kleine Reporter, voor de Nederlandse vertaling zorgde Oog & Blik.

Jan Bex

BR>Eerste indruk: bijzonder verzorgd, ook druktechnisch. Auteurs van

De avonturen van Hergé

zijn de Fransen Stanislas (moderne, klare lijn), Bocquet en Fromental (scenario). Die laatste twee lijken zich vooral geïnspireerd te hebben op het veeleer anekdotische, geromantiseerde

Hergé, portrait biographique

van Sterckx en Smolderen uit 1988. De strip brengt een aantal sleutelmomenten uit Hergés leven. En dat is allicht opportuner dan een topzware biografie, zoals die van Assouline, integraal te willen verstrippen. Het beeld dat we krijgen van Hergé, is dan ook niet kritisch, maar wel charmant en goed gedocumenteerd. Kon ook moeilijk anders met die boekenkast over Hergé.