Het loopt storm voor Stomp

VORST

Grootschalige en ritmisch dansspektakels blijken de trend van het ogenblik. Na de zegetocht van de Ierse Riverdance is het nu aan het Britse

Stomp

om volle sportpaleizen te trekken. "Stomp betekent met de voeten op de grond stampen en daar draait het in onze show om. Alles leeft bij de gratie van ritme", zegt regisseur Steve McNicholas. "

Stomp

is op de straat ontstaan. We speelden met onze band het gebruikelijke gedoe in de straten en op het strand van Brighton. En stilaan werd dat gezelschap meer dan een muziekband. Ik speelde viool en ging het publiek in om reacties uit te lokken. Onze drummer wilde meer betrokken worden in die actie en bond allerlei instrumenten op zijn lichaam. En als er toevallig een fiets of een vuilnisbak in de buurt stond, begon hij daar op te drummen."

Mark Van Luyk

BR>"

Stomp

kreeg definitief vorm toen we op een dag een Afrikaanse drumgroep aan het werk zagen in de buurt van Covent Garden in Londen. Ze speelden een stukje en liepen dan weer verder met hun grote trommels op hun schouder. Van ver leken ze net vuilnismannen. Een paar dagen later waren we allemaal op vuilnisbakken aan het trommelen en dat werd de kern van de show." McNicholas stopte met zijn straatband in 1986. Hij had een platendeal, maar kwam in een juridisch gevecht terecht. "Ze kunnen misschien onze songs afpakken, maar ze kunnen ons niet tegenhouden om met

Stomp

verder te doen, dachten we toen."

Ze toverden hun straatshow om tot een wervelende show die in 1991 op het Edinburgh Festival in Schotland in première ging. Daarna doorkruiste de show de hele wereld met voorstellingen in Australië, Amerika en Hong Kong.

Stomp

werd bekend bij het grote publiek via een reclamefilmpje voor Coca Cola. "Natuurlijk spreekt ritme een universele taal. En een taal die iedereen begrijpt, dat is natuurlijk de heilige graal van de reclame", weet McNicholas. Er zijn ondertussen vijf Stomp-gezelschappen die de wereld rondtrekken. In elk gezelschap zitten twaalf dansers-drummers. "Muzikaal gezien doen ze allemaal hetzelfde, maar ze hanteren allemaal een verschillende stijl om de act te brengen. We willen dat ze allemaal een eigen gezicht hebben."

Stomp

organiseert vaak castings voor die gezelschappen, maar niet iedereen blijkt even geschikt om lid te worden. "Er zijn ongelooflijk veel mensen die goed kunnen drummen. En er zijn al evenveel mensen die goed kunnen dansen. Maar wat wij nodig hebben zijn artiesten die een perfecte coördinatie hebben tussen hun handen en voeten en dat blijkt minder simpel te zijn."

Stomp speelt op op 9, 10, 11, 12, 13 en 14 november en voor die shows zijn nog een beperkt aantal plaatsen. Voor de twee extra voorstellingen op 11 en 14 november om 15u zijn nog tickets. Info: 0900/00991.

Nu in het nieuws