Hartoperatie veiliger dankzij micropompje

Het UZ Gasthuisberg van de KULeuven pakt uit met een wereldprimeur: een revolutionair en minuscuul klein micropompje kan voortaan de volumineuze hart-longmachine vervangen bij hartoperaties. Twaalf patiënten zijn al succesvol behandeld met deze nieuwe techniek. Een van de voordelen van deze methode is dat de kans op complicaties na de operatie, vaak juist aan de werking van de grote machine te wijten, nu verkleind wordt. De ingreep zelf is ook minder gevaarlijk en in de toekomst werkt deze handelwijze ook kostenbesparend.

Lode Ramaekers

BR>Het hartpompje is ontwikkeld in samenwerking met Duitse ingenieurs. Het is in staat het debiet over te nemen van de hart-longmachine - vier tot vijf liter bloed per minuut - die tot dusver alle bloed uit het lichaam van de patiënt pompte en terugstuurde. Het kan alleen maar aangewend worden bij de zogeheten overbruggingsoperaties, niet bij ingrepen als hartklepoperaties waarbij het hart moet geopend worden. Het pompje wordt tijdens de chirurgische ingreep in het hart zelf geplaatst. Er zijn twee versies ontwikkeld, een voor de linker- en een voor de rechterhartkamer. Tot voor de invoering van het hartpompje kon slechts tien tot vijftien procent van de hartoperaties uitgevoerd worden zonder hart-longmachine. De nieuwe uitvinding zal dat percentage beduidend kunnen verhogen, met als resultaat een veiliger ingreep en minder verwikkelingen achteraf.

Hartinfarct

Een van de 'vaders' van de nieuwe uitvinding is de 37-jarige Leuvenaar professor Bart Meyns, hartchirurg en vorser, verbonden aan het laboratorium voor experimentele heelkunde. "Samen met professor Flameng waren wij al een vijftal jaar aan het werken aan de ontwikkeling van zo'n pompje dat de hele hart-longmachine zou kunnen vervangen", zegt dokter Meyns. "In feite is deze realisatie de vrucht van de samenwerking van twee teams, een van de KULeuven en een ingenieursgroep van de universiteit van Aken. Het hartpompje heeft nog een tweede toepassingsgebied, behalve dan tijdens de overbruggingsoperaties.

Het kan ook gebruikt worden voor mensen die door een zwaar hartinfarct zijn getroffen. In die gevallen ondersteunt het pompje de hartwerking tijdens de acute, problematische fase. Het is niet de bedoeling dat dit ambulant gebeurt, wel tijdens de opname in het ziekenhuis. Daarna wordt het pompje weer verwijderd. Het toestelletje is zo klein en handelbaar - slechts 6,4 mm doormeter - dat het bijvoorbeeld via een ader in het been kan ingebracht worden en naar het hart wordt doorgeschoven. De allereerste operatie met de micropomp is hier gerealiseerd in het begin van dit jaar. Nadien zijn er nog elf andere met goed gevolg uitgevoerd."

Nu in het nieuws