Technopolis zoekt medewerkers

MechelenTechnopolis, het eerste doe-centrum in Vlaanderen, heeft zijn laatste rechte lijn richting opening ingezet. De 35 medewerkers van Flanders Technology International (FTI) hebben zopas hun Brusselse kantoren voor de nieuwbouw aan de rotonde van Mechelen-Zuid geruild. Daar wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de technologietempel. FTI speurt intussen nog ijverig naar 15 extra medewerkers.

Kari Van Hoorick

BR>"De aanwervingen lopen continu. Daarnaast lanceren we een oproep tot gepensioneerde leerkrachten uit de regio die als begeleiders aan dit project willen meewerken", zegt gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn.

De rotonde aan de afrit Mechelen-Zuid is bijna afgewerkt en dat is een hele opluchting voor het vlakbijgelegen Technopolis dat een groot deel van het publiek via die weg zal ontvangen. Een jaar na de start van de werkzaamheden is de technologietempel bijna afgewerkt. In de loop van deze week wordt de parking aangelegd en nadien kan FTI starten met de inrichting van het eerste doe-centrum.

"We verwachten de komende weken enkele belangrijke transporten zoals onze cockpit waar we een flight-simulator installeren, een mini-watertoren en een enorme boom voor de tuin. Veel van die toestellen zijn unieke stukken, die speciaal voor Technopolis ontworpen worden. Naast buitenlandse ontwerpers werken ook heel wat technische scholen en bedrijven uit de regio mee aan de uitwerking van die toestellen", vertelt Erik Jacquemyn.

In totaal zal Technopolis 227 opstellingen herbergen en dat verspreid over verschillende zalen en niveaus. Een groot deel daarvan krijgt vorm in het eigen atelier. "Anders dan bij een museum, gaat het hier om interactieve opstellingen. Naast een aantal vaste stukken, willen we voortdurend nieuwe dingen introduceren en voorstellen. Het ontwerpen en uitbouwen van die prototypes gebeurt in ons atelier. Daarvoor zijn we nog op zoek naar een tiental technische medewerkers. Tegen de opening eind februari heeft FTI dan 50 mensen in dienst."

Ook al anders dan bij doorsnee musea is de begeleiding die FTI uitbouwt. "We gaan werken met edutainers, een combinatie van educatie en entertainment. Daarvoor doen we een oproep tot gepensioneerde leerkachten die graag op de hoogte blijven en die jongeren toelichting willen geven bij deze technologische wonderen."

Dat de scholen warm lopen voor die nieuwe aanpak, blijkt uit de stormloop op de ticketverkoop. Ruim vier maanden voor de opening, hebben al 1.000 scholen een uitstap naar Technopolis gereserveerd. "Technopolis heeft de capaciteit om dat op te vangen. Per dag kunnen hier 1.000 tot 1.200 bezoekers tegelijk terecht."

Nu in het nieuws