Willem Elsschot leest voor : een boek en een cd

In de lokalen van de Kamer van Koophandel en Nijverheid in Antwerpen is vrijdagmiddag het boek met bijhorende cd "De briefwisseling tussen Willem Elsschot en Jan C. Vellerius" voorgesteld. Dat gebeurde door het Willem Elsschot Genootschap dat in het voorjaar werd opgericht met als doel "de studie van de persoon Alfons De Ridder en het werk van de auteur Willem Elsschot, het ontsluiten van het literair en zakelijk archief en de bekendmaking van zijn werk".

Belga

BR>De briefwisseling tussen Elsschot en z'n jonge, Nederlandse bewonderaar Jan C. Villerius dook pas onlangs op. In de briefwisseling komt ondermeer de voorleestournee uit 1957 ter sprake. Elsschot las toen in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam voor uit zijn zopas verschenen "Verzameld werd". Van deze tournee werd een geluidsband bewaard, die nu op CD werd gezet en werd toegevoegd aan de allereerste uitgave die tot stand kwam onder auspicien van het Willem Elsschot Genootschap namelijk "Willem Elsschot leest voor. De briefwisseling tussen Willem Elsschot en Jan C. Villerius".

Begin volgend jaar - op 31 mei 2000 zal het precies 40 jaar geleden zijn dat Alfons De Ridder overleed - verschijnt bij de Uitgeverij Querido ook een uiterst nauwkeurige editie van Elsschots Verzamelde Romans waarin, volgens Cyriel Van Tilborgh van het W.E.G., de teksten eindelijk ontdaan zijn van de vele kromme ongerechtigheidjes die er in de loop der jaren waren ingeslopen.

Nog voor volgend jaar is de lancering aangekondigd van de film "Lijmen" van Robbe de Hert en de start van de adaptatie van "Villa des Roses" door Frank van Passel. In het voorjaar is er ook de fototentoonstelling rond de Antwerpse schrijver-zakenman in het Antwerpse Fotografiemuseum.

Klaar ondertussen is reeds de film "Kaas" van Orlow Seunke die eind september in premiere ging op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Niet zonder trots presenteerde het W.E.G. vrijdag ook het eerste nummer van de nieuwsbrief van het Genootschap die voortaan tweemaal per jaar zal verschijnen en waarvan de titel "Achter de Schermen" verwijst naar de tekst die Elsschot schreef als inleiding tot Tsjip.

Nu in het nieuws