"Ik heb nog veel te leren"

Mike Thielemans wil in de voetsporen van vader Rudy treden

Willy Op de Beeck

BR>

ANTWERPEN -

Nu de wegrenners er voor enkele maanden het bijltje bij neerlegden, ploegen de veldrijders zich op hun beurt in de kijker. En het spreekwoordelijk gezegde, dat een appel niet ver van de boom valt, haalt ook daar de bovenhand. Een vijftal jaren nadat grootmeester Rudy Thielemans de overwinningen aan elkaar rijgde staat zoon Mike klaar om de fakkel over te nemen.

Veldrijden

Toen Brabander Rudy Thielemans definitief zijn crossfiets aan de haak hing, moest de toen tienjarige Mike nog enkele jaren geduld hebben om zich als veldrijder te kunnen tonen. Toen Rudy Thielemans in zijn glorieperiode, hij verzamelde meer dan 200 overwinningen onder meer een viertal keren de nationale trui behaalde en in Valkenswaard een A-cross voor de Superprestige op zijn naam schreef, was zijn zoon Mike al present om mee voor vaders fiets te zorgen.

"Een veldrit overslaan was het ergste wat hem toen kon overkomen, hij was samen met mijn echtgenote de supporter nummer één. Voorts was hij ook nieuwsgierig over al wat met het veldrijden te maken had, de crossmicrobe had zich toen al duchtig vastgebeten", meent Rudy Thielemans.

Niet verwonderlijk dat de naam van Mike Thielemans tijdens de jongste wedstrijden over heel wat lippen rolde. Zowel op het lastige parcours van Vossem als in Middelkerke pakte zoon Thielemans vorig weekend de zege mee.

"Hij heeft veel te lang op zijn debuut bij de nieuwelingen moeten wachten, want crossen deed hij toch zo graag. Hij koerste wel eens buiten competitie maar Mike zat ongeduldig op een echte wedstrijd onder BWB-vleugels te wachten. Enkele weken geleden was het dan zover en we moeten toegeven dat hij met brio, en zes overwinningen, voor zijn ingangsexamen slaagde", vervolgt Rudy die in zijn opvolger dezelfde koersfiguur herkent.

"Mike heeft heel wat in zijn mars"

Rudy Thielemans

"Op het crossterrein is het zoals op foto's uit de oude doos. Mike heeft als het ware dezelfde stijl als zijn vader, toch is hij magerder zodat hij niet zo veel gewicht hoeft mee te sleuren. In het tussenseizoen had hij met groeiproblemen af te rekenen, op één jaar kwamen er veertien centimeters bij en groeide hij bijna over mijn kop heen", vervolgt de ex-kampioen.

Een vijftal seizoenen nadat Rudy het crosswereldje vaarwel zegde maakt hij nu de omgekeerde wereld mee. Voor het materiaal van zoonlief zorgen en hem met raad en daad bijstaan, is nu de opdracht die voldoening schenkt.

"Het is de beste manier om het te maken, wie heeft er meer ervaring dan mijn vader", is het oordeel van Mike die wat betreft parcours voor dezelfde moeilijkheidsgraad als Rudy kiest. "Lange rechte stukken zijn niet mijn sterkste wapen, zowel inzake behendigheid als technisch kan ik behoorlijk mijn mannetje staan. Mijn eerste koersweken zijn pas een begin, er valt nog heel wat te leren. Zo trek ik wekelijks richting Kortenberg waar onder leiding van Rudy De Bie trainingen met de Belgische top op het programma staan", besluuit Mike.

Een vijftal jaren nadat Rudy afhaakte staat het veldrijden ten huize Thielemans opnieuw centraal. "We lieten Mike kiezen, maar nu ben ik er al van overtuigd dat hij heel wat in zijn mars heeft. Hij kan ook beslissingen nemen, zo laat hij een nieuwe fiets aan de kant staan om met mijn negen jaar oude crossfiets zijn eerste successen te verzamelen", besloot Rudy Thielemans.

Nu in het nieuws