"Na het WK duik ik opnieuw in de boeken"

Kunstrolschaatsen

K.C.

BR>

ZELE -

Enkele jaren geleden maakte de toenmalige BRT een reportage ter gelegenheid van het jubileum van de Vlaamse Rolschaatsbond. Een klein jongetje drukte toen de wens uit ooit te mogen deelnemen aan het Wereldkampioenschap. Het bleef niet bij een droom, want volgende week vertegenwoordigt Pascal Smet de Belgische kleuren op het WK voor juniores in Australië.

De 18-jarige Zelenaar werd pas op het nippertje door ons land uitgestuurd. Na zijn bronzen plak op het Europees kampioenschap figuurrijden in Duitsland en zijn schitterende kuur op de traditioneel sterk bezette 'Interland', drong de Europeese bondsvoorzitter

himself

aan op een selectie.

"Ik vertrek zonder veel druk naar Australië. Het is de bedoeling na twee Europese kampioenschappen eens te proeven van een confrontatie met de wereldtop. Toch wordt het geen plezierreisje. Ik wil bewijzen dat ik die selectie waard ben. Ik voel me sterker dan voor het Europees kampioenschap. Een plaats stel ik niet voorop, maar je mag er zeker van zijn dat ik het beste zal geven."

Terwijl de meeste jongens voor het voetbal kiezen, trok Smet op 6-jarige leeftijd de rolschaatsen aan. "Ik koos voor die sport omdat het zo anders was. Een jaartje later trad ik in competitie. Trainster Josée Snoeys, waarmee ik nog steeds samenwerk, leerde me de kneepjes van het vak."

"Op Belgisch niveau kende ik weinig tegenstand. Ik pakte elk jaar de nationale titel, behalve tijdens het jaar waarin ik negen maanden inactief was. Ik had toen een knieblessure als gevolg van het vele springen. Ik ging dan maar de concurrentie opzoeken in het buitenland. Het legde me geen windeieren. Twee weken geleden volgde de beloning met een bronzen plak op het Europees kamioenschap figuurrijden."

Studies

Terwijl landen als Amerika en Italië een professionele afgevaardiging naar het WK sturen, blijft het voor Smet een hobby. "Ik besef dat ik als kunstrolschaatser nooit mijn brood ga verdienen. Mijn studies industrieel ingenieur zijn dan ook het belangrijkste. Het is niet gemakkelijk de trainings- en studieschema's op elkaar af te stemmen. Daarom kreeg mijn hobby voorrang met het oog op het voorbije EK en het komende WK. Daarna duik ik opnieuw de boeken in."

Onze nationale trots treed vanaf donderdag in het strijdperk. Dan staat het figuurrijden op het programma. Vrijdag wordt de korte kuur gereden en een dagje later sluit hij zijn WK af met de lange kuur.

Nu in het nieuws