"Degryse hoort bij KV"

Voorzitters Willy Van den Wijngaert en Jos Verhaegen verdedigen beleid van

arm

KV Mechelen en

rijk

Germinal Beerschot

Steven Tuyls

BR>

MECHELEN -

KV Mechelen staat zevende, Germinal Beerschot vierde: sportief loopt het uitstekend

achter de kazerne

en op

Het Kiel

. "Buiten verwachting", glunderen voorzitters Van den Wijngaert en Verhaegen. Toch gaapt tussen beide clubs een grotere kloof dan de twee punten in het klassement. KV Mechelen sleept schulden uit het verleden met zich mee en moet het héél zuinigjes aan doen. Germinal Beerschot kan het zich veroorloven grote namen aan zich te binden. Nemen armoede en rijkdom het tegen elkaar op?

Gazet van Antwerpen: Er gaapt een opvallend verschil in leeftijd tussen beide elftallen. KV Mechelen boekt succes met een bende jonge gasten, Germinal Beerschot met een verzameling gelouterde vedetten.

Verhaegen:

Een bewuste keuze. Antwerpenaars zien graag bekende spelers, vedetten. Om volk naar het Kiel te lokken, is Degryse een schitterende troef. Ook Germinal Ekeren presteerde steeds met een

oude

spelersgroep. Toen was het noodzaak: we moésten jonge talenten verkopen om financieel rond te komen. Kinet, Deflandre, Radzinski: ik liet ze met pijn in het hart vertrekken. Dat overkomt Germinal Beerschot niet. Hadden we een jaar vroeger gefuseerd, dan had Tomasz nog bij ons gespeeld. Ik wil dat de jeugdspelers op korte termijn in het elftal komen. Ze moeten snel klaar staan om de ouderen op te volgen.

Van den Wijngaert:

KV Mechelen kiest bewust voor eigen jeugd. Wij willen een streekgebonden club blijven. Maar die regio kan gaan van Anderlecht tot Leuven, hé. De supporters voelen zich meer betrokken bij jongens uit de buurt. Je zag toch de reactie van ons publiek in Brugge: ondanks de 6-0 bleven ze achter de ploeg staan. Met een hoop buitenlanders zouden ze beginnen schelden.

"Ook dit jaar krijgen we de begroting van 125 miljoen moeilijk rond. Ik zal weer moeten bijpassen."

Willy Van den Wijngaert

Deze situatie heeft natuurlijk ook te maken met het financiële verschil tussen de clubs: het arme Mechelen tegen het rijke Germinal Beerschot.

Van den Wijngaert:

Hoho, wij zijn geen armoedzaaiers. De club beschikt over acht hectare grond in het centrum van de stad én over een schitterende jeugd: dàt is ons kapitaal. Maar het klopt wel dat we het niet breed hebben. Met betrekking tot RSZ en belastingen hebben we regelingen getroffen en die wegen zwaar op ons budget. Ik vrees dat we het lastig zwaar hebben tot het einde van volgend seizoen. Ook dit jaar krijgen we de begroting van 125 miljoen moeilijk rond. Ik zal weer moeten bijpassen. Of we moeten een speler kunnen verkopen voor een interessant bedrag. Sommigen nemen mij die uitspraak kwalijk, maar bijna alle clubs blijven zo toch in leven? Komt er een riant bod op Elias of Van Hout, dan zijn ze weg, klaar. De eerste twee jaar zal ík ervoor zorgen dat er een vervanger komt. Nadien moet die uit de jeugdopleiding komen.

"Ik zal er streng op toekijken dat we niet méér uitgeven dan we binnenkrijgen."

Jos Verhaegen

Verhaegen:

Germinal Beerschot is geen rijke club. Je denkt toch niet dat we het geld zomaar over de balk kunnen gooien. De inkomsten zijn gestegen, dus de verleiding is enorm groot om gekke dingen te gaan doen. Ik zal er streng op toekijken dat we niet méér uitgeven dan we binnenkrijgen.

Jullie voorbeeld toont het weer eens aan: in het voetbal bepaalt het verleden de toekomst.

Van den Wijngaert:

Klopt. Kan je geloven dat er onlangs RSZ-facturen uit 1984 in de bus vielen? Als KV de schulden van vroeger niet zou meedragen, concurreerde het nu met Brugge, Anderlecht en Genk. Stel je voor dat ik met de miljoenen waarmee ik nu de putten delf, voetballers zou kunnen kopen. Op basis van mijn inbreng zeg ik: Degryse hoorde eigenlijk bij KV. Het vreet aan me dat ik zo'n vedetten aan de andere kant zie lopen, terwijl ik zoveel geld in Mechelen pompte. Dat doet pijn, ja. We gaven deze transferperiode welgeteld 1,6 miljoen frank uit.

Verhaegen:

Het gezond beleid dat Ekeren jarenlang voerde, is de basis voor het huidige financieel succes van Germinal Beerschot. Als we toen schulden hadden gemaakt, was er zelfs geen fusie gekomen. Beerschot is in vereffening gegaan, zodat twee verenigingen zonder tekorten samengingen. Dát is de reden waarom in België zo weinig fusies doorgang vinden. Altijd is er wel één of meerdere clubs die in financiële moeilijkheden zitten.

Maar niet alleen het verleden van Germinal verklaart de gezonde toestand. Ook de participatie van Ajax heeft ons enorm geholpen. De Nederlanders kochten dertig procent van de aandelen en ze investeerden in ons jeugdcomplex. Die inspanningen zullen pas over enkele jaren lonen, maar ze bezorgen ons wel een voorsprong tegenover de rest.

Een jaar geleden trokken jullie aan de alarmbel: als KV niet zou promoveren en Germinal niet zou fuseren, kwam de toekomst van deze clubs in gevaar. Nu zijn jullie wensen ingewilligd. En, is het nu zo veel beter?

Van den Wijngaert:

Alleen een nieuwe hoofsponsor hebben we niet aan de haak geslagen. Verscheidene bedrijven toonden interesse, maar ze haakten allemaal af. Voor het overige valt eerste klasse geweldig mee: de toeschouwersaantallen, de bezetting van business-seats en loges zijn gestegen. Tussen trainer en spelers heerst een goede sfeer, onze supporters genieten van mooi voetbal. Ik heb er weer zin in. En vergeet niet: vandaag wacht ons geen ongelijke strijd. Germinal Beerschot krijgt het lastig.

Verhaegen:

Ik heb gelijk gekregen: de fusieclub lééft. En we hebben nog een groeimarge. In het verbouwde stadion moet het budget met 150 miljoen omhoog. Maar dat wil niet zeggen dat we vandaag zomaar winnen in Mechelen. Sportief succes bevestigen is altijd het moeilijkst.