"Mijn ambitie is winnen"

Ex-winnaar en recordhouder Luc Van Lierde probeert in Ironman mislukt seizoen goed te maken

BR>

KAILAU-KONA -

Luc Van Lierde staat dit weekend voor de belangrijkste competitie van het jaar. De Ironman in Hawaï, die hij in 1996 als eerste Europeaan op zijn naam zette en waarin hij vorig jaar tweede eindigde, kan zijn minder geslaagd seizoen grotendeels goedmaken. Publicitair en sponsormatig gesproken valt er in triatlon nergens meer eer - en geld - te rapen dan op de Amerikaanse eilandengroep in de Stille Zuidzee.

Triatlon Iron Man

De 30-jarige Bruggeling vertrekt alvast met veel vertrouwen aan de zwaarste triatlonproef. De aanloop naar de competitie verliep vlot en de jongste weken werd hard gewerkt aan het onderdeel dat eens zijn grote troef, maar dit jaar plots zijn zwakke punt bleek te zijn: het lopen.

"De laatste tests waren in ieder geval hoopgevend", aldus Van Lierde. "In San Diego heb ik op het heetste moment van de dag een lange duurloop tegen wedstrijdtempo gelopen en die heb ik perfect verteerd. Belangrijker is evenwel dat ik fris aan die marathon kan beginnen. In Nice zat ik na de fietsproef kapot en dat is beslissend geweest voor het resultaat. Ik heb in Amerika urenlang achter een brommer gereden om opnieuw dat snelheidsgevoel te krijgen, waarna ik een looptraining afwerkte. Er waren dagen bij dat ik aan zes uur fiets- en looptraining kwam. In Nice zat ik aan 80 procent van mijn kunnen, nu benader ik de 100 procent."

"Als ik me bij de eersten klasseer, dan kan ik met vertrouwen naar de olympische afstand toewerken."

Luc Van Lierde

Luc Van Lierde ziet het weer helemaal zitten. Na de ontnuchtering op de korte afstand dit jaar gelooft hij dat hij straks kans maakt op het podium.

"Mijn ambitie is winnen en ik denk ook dat dat tot de mogelijkheden behoort", zegt de West-Vlaming vol vertrouwen. "Alleen geloof ik dat we met een tiental aan elkaar gewaagd zijn. Topfavoriet is de winnaar van vorig jaar, de Canadees Peter Reid. Maar hij zal sterk moeten rekening houden met de Duitse concurrentie. Ik geloof bijvoorbeeld in Andreas Niedrig, vorig jaar winnaar van Brasschaat en nu derde in Roth, verder in Rainer Müller, tweede in Nice.

Tel daarbij de vaste waarden Thomas Hellriegel, Lothar Leder en Jürgen Zäck, de Zwitser Christoph Mauch, de winnaar van Nice en vorig jaar verrassend vierde in Hawaï, de Australiërs Lee en Greg Welch plus mezelf en je hebt tien kandidaten voor de zege. De vorm van de dag zal beslissend zijn.

Het weer viel de voorbije dagen wat tegen, maar zaterdag zou het warm en windstil zijn, precies zoals ik het graag wil. Ik ben niet van plan er van meetaf in te vliegen, wel integendeel. Rustig de kat uit de boom kijken en me zeker niet te ver uit de kop laten terugzakken. De beslissing zal zeker in de loopproef vallen. Wie het meest fris aan de marathon begint, heeft de beste kansen.

Hawaï is hoe dan ook enorm belangrijk. Kan ik me bij de eersten klasseren, dan heb ik toch één groot doel bereikt dit jaar en kan ik volgend voorjaar met vertrouwen naar de olympische afstand toewerken."