Salomonsoordeel in de maak

PARIJS -

Grote drukte vrijdag rond Hotel Crillon, het meest exclusieve hotel in Parijs, waar het Hof van Beroep van de FIA zich boog over de Ferrari-affaire. Eddie Irvine en Michael Schumacher werden vorig weekend in Maleisië gediskwalificeerd en gingen daartegen in beroep. Vijf rechters zijn aangeduid, waaronder de Belg Philippe Robert de Winghe. Achter gesloten deuren aanhoorden ze vrijdag vier uur lang getuigenissen van McLaren, Stewart en Ferrari. Tot eenieders verrassing, niet in het minst die van zijn team, daagde ook Eddie Irvine op. In het tumult bij het binnengaan kreeg de Brit een fotocamera tegen het hoofd.

M.C.

BR>Een uitspraak volgt vandaag/zaterdag om 11.00 uur. In theorie hebben de onafhankelijke rechters een breed gamma aan mogelijkheden: bevestiging van de diskwalificatie; boete voor Ferrari met behoud van punten; behoud van punten voor piloten maar diskwalificatie in het constructeurskampioenschap; vrijspraak voor Ferrari; strafvermeerdering voor Ferrari (bv. schorsing in Japan).

Het Franse persbureau AFP maakte vrijdagavond gewag van een Salomonsoordeel: Irvine, Schumacher en Hakkinen blijven één, twee en drie in de GP van Maleisië, maar de eerste twee krijgen geen WK-punten. Hakkinen krijgt slechts de vier punten verbonden aan de derde plaats en komt in de stand op 66 eenheden, tegen 60 voor Irvine. Als dat vergezochte maar diplomatische scenario inderdaad in de maak is, zou Irvine in Japan alsnog de titel kunnen pakken, als hij wint en Hakkinen pas derde is. M.a.w.: andermaal een belangrijke rol voor Schumacher.

Ferrari zou in zijn verdediging inspelen op de clausule van

uitzonderlijke omstandigheden

, die speciaal in het reglement lijkt opgenomen om in dit soort zaken alle kanten uit te kunnen. Het pleidooi van

la Scuderia

zou op drie peilers berusten:

De windpanelen boden geen voordeel.

De meting was niet correct en moet voorzien in een tolerantiemarge.

Een eventuele fout gebeurde zonder opzet.

Nu in het nieuws