Mierensoort overleeft door boom te snoeien

Een Afrikaanse mierensoort snoeit de acaciabomen waarin zij leeft. Hierdoor voorkomen de mieren invasies van andere, agressieve mierensoorten die in bomen huizen die er vlak naast staan. Deze opvallende overlevingsstrategie is ontdekt door onderzoekers van de universiteit van Californië in Davis.

BR>De takken van de acacia's dienen als bruggen, die verscheidene bomen met elkaar verbinden. De mieren lopen van de ene naar de andere boom. De zwakkere broertjes worden hierbij verdreven door de grotere en sterkere mieren. De leefgemeenschap van de zwakke miersoort Crematogastor nigriceps weet zich niettemin te handhaven in deze vijandige microwereld.

Jonge takjes van de boom waarop hun kolonie leeft, krijgen geen kans uit te groeien, maar worden meteen opgegeten om elk dreigend contact met de buren te voorkomen. Dankzij deze ontwijkingstactiek kunnen de mierenkolonies langer blijven voortbestaan, als teruggetrokken vluchtelingen op een eiland. Dit zelfzuchtige snoeigedrag van de mier gaat wel ten koste van de boom, die geen kans meer krijgt om te bloeien en zich voort te planten, en uiteindelijk het loodje legt.

Nu in het nieuws