Belgische computer hoort dat varken ziek is

Belgische onderzoekers hebben een computer ontwikkeld die kan horen of er zieke varkens in de stal zitten. Het systeem kan zelfs melden welke ziekte het dier heeft en of het pijn lijdt.

Peter de Jaeger

BR>"Hoesten is de eerste aanwijzing voor boer en dierenarts dat er iets fout zit binnen een groep dieren", zegt Daniël Berckmans, verbonden aan de KULeuven. Maar het vereist een goed geoefend oor en veel moeite om dat op te vangen in een schuur met honderden varkens. Daarom schreven Daniël Berckmans en zijn collega's een computerprogramma dat automatisch en feilloos geluiden volgt. Ze maakten eerst een database van vijfduizend uiteenlopende varkensgeluiden, voortgebracht door zes proefvarkens. Dit repertoire omvat zowel brommen en vriendelijk knorren als achtergrondlawaai, zoals knarsende stalen hekken en snorrende ventilatoren. De software vergelijkt het opgevangen geluid uit de varkensstal met die in de database. Hoesten wordt opgemerkt door ingebouwde verklikkers die corresponderen met bepaalde frequenties op de geluidsband.

"En dat is pas het begin", aldus de onderzoekers. Door elke hoest te analyseren, hopen ze namelijk verschillende ziekten te kunnen onderscheiden. Hiervoor werkt Daniël Berckmans samen met dierenartsen om karakteristiek gehoest te koppelen aan specifieke ziekten. Ook kijken ze op infrarode video's of het hoesten wellicht is gerelateerd aan lichaamstemperatuur. Berckmans is tenslotte geïnteresseerd in de vraag of het mogelijk is dat het programma tevens aangeeft dat de dieren lijden. Vooral de geluidssterkte zegt iets over de mate van pijn, meent de onderzoeker.

Nu in het nieuws