Tom Lanoye plengt zwarte tranen

Lanoyes lang aangekondigde en herhaaldelijk uitgestelde boek

Zwarte tranen

ligt vandaag, precies drie jaar na de Witte Mars, in de boekhandel. Gisteren werd het voorgesteld in het Antwerpse Zuiderpershuis. Collega's Jef Geeraerts, Eddy van Vliet, Paul Mennes en Kristien Hemmerechts waren van de partij. "Tom is een vriend", zegt Jef Geeraerts. "Daarom ben ik hier. Ik heb

Het goddelijke monster

graag gelezen. Ik ben benieuwd naar het vervolg."

Martine Cuyt

BR>"Tom is een van de weinige schrijvers die zich inlaten met de sociale en politieke actualiteit van dit land", meent dichter-advocaat Eddy van Vliet. "Hij pikt er op in en plaatst het in een groter kader. Niet op een journalistieke, maar op een literair verantwoorde wijze."

"Een paar jaar geleden werd in het literaire tijdschrift

De Gids

opgeroepen tot meer straatrumoer in de literatuur. Schrijvers moesten zich duidelijker positioneren. Tom doet dat als een van de weinigen. Da's heel bijzonder en belangrijk aan zijn werk."

Actrice Els Dottermans was hostess van dienst en dus Tom Lanoyes vrouw van de avond. Voor de gelegenheid was zij net als haar 'echtgenoot' uitgedost in een lange, zwartleren jas. "Ik mag vanavond zeggen wat hij moet doen, want hij weet het niet meer", kondigde ze aan. Voorlezen bijvoorbeeld. Wat Lanoye voordroeg uit

Zwarte tranen

, het vervolg op

De Belgische ziekte

, deel twee van zijn Belgische trilogie, was adembenemend. Tegen de achtergrond van de voorbije jaren leest de ontsnapping van hoofdpersonage Katrien Deschryver als die van Dutroux. En de zelfmoord van een kolonel verwijst eveneens rechtstreeks naar het verdriet van dit land. Lanoye las de doodstrijd van de kolonel voor, wat een walmende kolk van virtuoze woorden de zaal in schoot. Het publiek was muisstil.

"Ik ben een beetje teleurgesteld in mezelf", vertelt Lannoye achteraf, "dat ik het aan het toeval heb moeten overlaten dat dit boek nu verschijnt, precies drie jaar na het laatste hoogtepunt, de Witte Mars."

Tom Lanoye, Zwarte tranen, Prometheus, 514p, 795 frank

. Tom signeert op de Boekenbeurs in Antwerpen op 31 okt, 1, 6,7 en 11 nov vanaf 14u aan de stand van Standaard Uitgeverij, op 4 nov tijdens de nocturne vanaf 18u, op 10 nov van 14 tot 17 u aan de stand van het Poëziecentrum.

Nu in het nieuws