Lotti: "Ek es een Afrikaan"

"Ek es een Afrikaan", zegt Lotti in de tv-special rond zijn nieuwe cd, als hij de hymne

Nkosi Sikelele

aankondigt. Bij de voorstelling van

Out of Africa

, dinsdag in het Afrika Museum, gingen de aanwezige ambassadeurs van Botswana, Lesotho, Namibië, Zambia, Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika fel te keer. Het moet hen wel een kick hebben gegeven om hun oude gezangen te horen uitvoeren met een symfonisch orkest.

Jaak Vandyck

BR>Op de

Out of Africa

staan zeventien nummers: veertien traditionals en drie nieuwe songs, respectievelijk geschreven door Helmut Lotti zelf, Peter Koelewijn en Will Tura. Lotti zingt in zes talen: Engels, Afrikaans (

Sarie Marais

), Xhosa, Zoeloe, Swahili en Sotho. De video, die eind november op VTM wordt uitgezondent, is een mix van beelden die werden geschoten tijdens twee openluchtconcerten en op verschillende locaties in Zuid-Afrika.

Het album is een geweldige publiciteit voor een continent dat doorgaans alleen maar in negatieve zin in het nieuws komt. De ambassadeur van Zuid-Afrika, dr. Elias Links, riep Lotti uit tot ambassadeur van heel Afrika en nodigde hem uit om "de goudmijnen van de Afrikaanse muziek verder te ontginnen."

Voor

Out of Africa

deed Lotti opnieuw een beroep op het Golden Symphonic Orchestra. Een risico, want de

Goes classic

-reeks werd een beetje déjà vu. Maar er werd geopteerd voor continuïteit. Na de vier

Classics

komt er geen stijlbreuk, maar wordt de lijn verder getrokken.

Opentrekken

De drie nieuwe nummers zijn Afrikaans geïnspireerd, maar van de hand van hemzelf, van Koelewijn en van Tura. Is dat een goed idee? "Ja", zegt Lotti. "Zo trekken we het breder open, met alleen maar traditionals zou het te eentonig zijn."

Die nieuwe nummers zouden zeer welkom zijn op het

Lotti goes Lotti

-album, waar hij nu toch wel aan toe is. Er is volstrekt niks mis met covers, Pavarotti zingt niks anders, maar een creatief artiest durft met origineel werk ook wel eens de platgetreden paden verlaten...

Lotti reageert korzelig op die bedenking: "Veeg je nu Elvis en Sinatra van de tafel? Die hebben ook alleen maar covers gezongen. Ik ben een zanger, geen singer-songwriter. Ik kan een nummer schrijven. Ook voor anderen. Ooit zal ik zo wel eens een album maken, maar met al wat ik doe, heb ik het veel te druk om jaarlijks op commando zestien nummers te schrijven. Ik heb daar ook geen zin in. Dit soort projecten vind ik interessant en doe ik graag."

Goed, maar wie zegt dat hij die nieuwe nummers allemaal zelf moet schrijven? Misschien toch maar eens praten met een handvol Koelewijnen en Tura's?

Nu in het nieuws