Radio 1 gaat 'back to the future'

In 1988 liet Radio 1-producer Paul Jacobs bij vijftig vooraanstaande specialisten peilen naar hun voorspellingen voor het jaar 2000. Het bestofte dossier werd woensdagmiddag bij gerechtsdeurwaarder Jo Van Backlé uit de kluis gehaald. De hoogste tijd, want op zondag 2 januari 2000 gaat

Nostra-Wie?

in de ether.

Dominique Piedfort

BR>In het nieuwe radioprogramma confronteert Jos Bouveroux voor een publiek dezelfde specialisten met hun uitspraken van toen. Onder meer Armand Pien, Dirk Sterckx, Walter Van den Broeck en Cas Goossens komen twaalf jaar later opnieuw aan het woord. "We spraken vooral met vijftigers en zestigers. Er zitten mensen tussen die voor het grote publiek niet zo heel bekend zijn, omdat de periode van de BV's nog niet was aangebroken", zegt Marc Gielen die de interviews voor zijn rekening nam.

Bij Paul Jacobs viel vooral het te grote optimisme op bij de gelegenheidswaarzeggers. Zo zag politica Fatima Bali in 2000 een België zonder migrantenwijken en racisme. Anderen voorspelden het einde van de files aan de Kennedytunnel, een nieuwe maanlanding of het opgaan van de christendemocratie in groene partijen. Duidelijk geen personen die je om de Lottocijfers moet vragen. Niet iedereen sloeg de bal mis. Jan Hoet zag zijn museum voor moderne kunst er al aankomen. De afschaffing van de apartheid en de komst van de kanaaltunnel waren andere voltreffers.

Wat onvermijdelijk was, is ook gebeurd. Twee voorspellers uit 1988 zijn ondertussen overleden. Frans Verleyen en Bob Carlier zullen passend worden vervangen. Vijftien tot twintig afleveringen van

Nostra-wie?

worden opgenomen in de grote radiostudio aan de Gentse Martelaarslaan. De opnamedata waarbij het publiek kan aanwezig zijn, maakt de VRT binnenkort bekend.

Nostra-Wie?, vanaf zondag 2 januari 2000 tussen 12u en 13u, VRT Radio 1

Nu in het nieuws