Walter Bax bekijkt toekomst door roze bril

Artistiek Biljarten

J.R.

BR>

TURNHOUT -

De artistiekers spelen dit weekend hun vierde nationaal rankingtornooi. In Oostkamp wou de plaatselijke club, net als vele anderen, met deze spectaculaire variant van het biljarten andere belangstelling losweken bij de leden en de liefhebbers van het groene laken.

Turnhoutenaar Walter Bax won al twee van de drie gespeelde tornooien en vertrekt dus ook nu weer als topfavoriet en leider in de ranking. Bax begint in zijn poule met streekgenoten Walter Crols en Patrick Adams, naast Rumstenaar Fons Verheyden.

De recordjacht op de 402-score van Bax blijft geopend, maar wie kan beter in de buurt komen of dat record breken dan Bax zelf? "Het blijft voor iedere sportman een uitdaging om de grenzen te verleggen", aldus Bax.

"Met een 381 en een 389 scoorde ik in de vorige twee tornooien al erg sterk. In de eeuwige ranglijst met aramithballen kunnen Staes (367), Goris (358) en Levert (352) beslist in de buurt komen wanneer ze een uitzonderlijke dag hebben."

Gastspeler Dick Jaspers

"Tien spelers geraakten al boven de destijds beruchte 300-grens. De laatste die er bij kwam was Frédéric Caudron, die in zijn tweede tornooi nota bene net driehonderd punten bij elkaar speelde.

Deze prestatie is ook de andere driebandspelers niet ontgaan. Zo liet Dick Jaspers me deze week nog weten dat hij zich af en toe ook aan artistiek biljart waagt.

In Nederland spelen ze altijd met ivoor, zodat ik Dick aanraadde om het eens als gastspeler in één van onze tornooien te komen proberen. Op die manier kunnen we onze sporttak zeker wat meer in de belangstelling brengen", vertelde Walter Bax.

Bij Biljartgilde Oostkamp wordt vrijdagavond al gestart met het klassieke programma over 68 figuren. De uiteindelijke finale staat op zondagnamiddag op het programma.

Nu in het nieuws