Van de woestijn naar het veld

Kurt Van Landeghem bereidt zich niet in Burkina Faso maar in crossen voor op eerste profseizoen

Ivan Ellegeert

BR>

SINT-GILLIS-WAAS-

Kurt Van Landeghem fietst volgend jaar in de Tönissteiner-Colnago profploeg. De zoon van Ghislain dankt zijn contract aan een supersterk 1999, dat hij afsloot met acht overwinningen, een pak ereplaatsen en enkele opgemerkte prestaties in de wedstrijden met de profs waaraan hij deelnam. Het voorbije jaar bracht de ommekeer voor Van Landeghem na een erg sombere periode.

Wielrennen

"Ik lag anderhalf jaar stil. Vorig seizoen hervatte ik, maar dat gebeurde met veel ups en nog meer downs. Ik bleef vorige winter doortrainen. Tussendoor nam ik deel aan de Ronde van Burkina Faso."

"In het voorjaar van '99 voelde ik me al erg goed. De uitslagen waren er nog niet helemaal, op een tweede plaats in het provinciaal kampioenschap na. Na dat kampioenschap was ik een maand uit roulatie na een kleine operatieve ingreep. Ik hervatte in de Ronde van Lerida in Spanje. Daar was het aanvankelijk afzien, maar in de laatste ritten deed ik mee voor de zege. Die conditie kon ik in juli verzilveren."

Toen pakte Van Landeghem zijn eerste zege, in Vrasene. "Het was zonder meer het mooiste moment van het seizoen. Na drie jaar miserie voelde ik me opnieuw wielrenner. Vanaf dan ging het eigenlijk erg snel. Op korte tijd won ik vijf wedstrijden en reed ik in de Ronde van Luik en die van Namen met de besten mee. In augustus kwamen daar nog enkele overwinningen bij en reed ik ook in de Druivenkoers, de Schaal Sels en in Merbes-le-Château lang met de profs mee in de finale."

"In de laatste wedstrijden heb ik mezelf getest."

n Kurt Van Landeghem

Van Landeghem bleef doorgaan tot de laatste wedstrijd vorige week in Heist-Goor. "Het was zo afgesproken met de club. Ik heb mijn laatste wedstrijden niet echt meer gereden om te winnen, maar vooral om mezelf te testen. Steeds ging ik van bij de start in de aanval. Toen ik gegrepen werd, sprong ik opnieuw. Zo deed ik het in elke wedstrijd. Had ik het in mijn laatste koersen verstandiger aangepakt, dan hadden er zeker nog meer overwinningen ingezeten. Nu heb ik vooral mezelf willen testen."

Deze winter zullen we Van Landeghem niet in de Afrikaanse woestijn maar wel aan enkele veldritten zien deelnemen. Volgend seizoen zal hij in de ploeg aanvankelijk wellicht de kaart Vanhaecke moeten trekken, maar in de zomer hoopt hij zelf ook enkele keren in de kijker te rijden.

Nu in het nieuws