Wereldkampioen wordt nerveus

Mario De Clercq heeft na drie weken nog niet gewonnen

André Putzeijs

BR>

WORTEGEM-PETEGEM -

Einde januari werd Mario De Clercq in Poprad voor de tweede keer op rij wereldkampioen. Hij zette daarmee een kroon op een seizoen waarin hij twaalfmaal won en ook de beste was in de competitie voor de Wereldbeker. Nu is de nieuwe campagne drie weken bezig, en heeft de Oost-Vlaming nog niet één keer gewonnen. Ondanks al zijn ervaring wordt de wereldkampioen daar zowaar wat nerveus van.

"Dag op dag een jaar geleden reed ik naar de eerste Superprestigecross in Ruddervoorde met al drie overwinningen op mijn palmares. Nu sta ik, na wedstrijden op parcours zoals ik ze graag heb, nog met lege handen. En dat heeft niets te maken met gewenning. Het is niet zo dat ik vorig jaar absoluut mijn eerste regenboogtrui zo snel mogelijk wilde tonen en dat ik nu meer op mijn gemak ben. Het heeft gewoon met conditie te maken. Die is niet zo goed als voor twaalf maanden."

Nochtans volgde De Clercq dezelfde voorbereiding als in 1998, reed hij weer flink wat wegwedstrijden om een stevige basisconditie op te bouwen.

"Klopt, maar einde juli, begin augustus reed ik plots zo goed dat ik allicht te veel wilde. In die periode was ik overal bij de besten, won ik in Buggenhout een massaspurt voor de bloemen. Ik ben iemand die leeft

op moral

en dat succes deed me nog harder trainen. Misschien net iets te hard. Want nu ondervind ik in het veld problemen om op de juiste plaats de juiste versnelling rond te krijgen.

Niet dat ik vrees dat er een slecht seizoen op me afkomt. Verre van, ik weet wel beter. Maar in mijn ogen is een wereldkampioen iemand met verantwoordelijkheid, iemand die zijn trui overal eer moet aandoen."

"Ik vind dat een wereldkampioen zijn trui overal eer moet aandoen."

Mario De Clercq

Vooral in de topcrossen, toch. En die komen er nu pas aan.

"Dat is juist, maar in Vossem eindigen op 1'48" van Sven Nijs is abnormaal. En in Harderwijk was ik ook al één minuut achter Van der Poel. Het zal dus afwachten zijn wat de eerste Superprestigecrossen me brengen. Ik heb net als vorig seizoen de bedoeling om in de eerste crossen van die trofee en in die van de Wereldbeker tot het uiterste te gaan en zoveel mogelijk punten te verzamelen. Daarna maak ik een balans en vanaf december zet ik mijn zinnen nog maar op één van die competities. Ik ken mezelf en vooral mijn beperkingen. Als ik ook in de nieuwjaarsperiode nog in elke cross

diep

ga, ben ik leeg tegen de kampioenschappen. En dat is zeker niet de bedoeling. Ik wil graag weer een opvallende trui. Die van nationaal kampioen voor de eerste keer, of derde keer wereldkampioen op rij. Het zou mooi zijn."

Of De Clercq het WK-parcours in Nederland al gezien heeft?

"Neen, maar naar ik hoor stelt het niet zoveel voor. Fietsen in een groot vierkant met slechts vier à vijf bochten. In het peloton wordt al gegrapt dat het WK op een massaspurt zal eindigen. Mij niet gelaten, die win ik op de weg toch ook."

A propos, hoe is de relatie met Erwin Vervecken?

"Koeltjes, we zeggen alleen het hoogstnodige tegen elkaar. Maar dat was voor het WK van Poprad ook al zo. En nadien is er geen gesprek geweest over wat daar gebeurde. Voor mij hoeft dat ook niet. Ik reed in Slovakije om tweede te worden, Erwin haperde tweemaal op een klimmetje in de slotronde, ik was erbij en voorbij voor ik het zelf besefte. Als dat al niet meer mag. Zo zit ik nu eenmaal in mekaar. Tenzij het aan een goede kameraad is, geef ik niemand cadeau's. Ik wil liefst zelf winnen."

Nu in het nieuws