"Stunten zoals Ingelmunster"

Michel Verschueren en Anderlecht beloven revanche te nemen voor blamerende bekeruitschakeling

Yves Taildeman

BR>

ANDERLECHT -

Een historische dag

, bestempelt Michel Verschueren deze 21ste oktober 1999. Anderlecht - Bologna moet vanavond niet alleen een revanche worden voor de blamage van Ingelmunster, ook heel België zal kunnen juichen, liet de manager verstaan.

Het is geleden van 1979 dat België in de tweede ronde van de Europacup nog maar één vertegenwoordiger had. Toen was dat het grote Standard, met toppers als Edström, Sigurvinsson en Riedl. Anderlecht vloog dat jaar ten koste van Dundee United al in de eerste ronde uit de UEFA-beker. Veel kon België Anderlecht toen niet verwijten. Met zijn twee Europese bekers en vier finales zorgde vooral Sporting ervoor dat België respect genoot in Europa.

"Anderlecht kan de vaandeldrager worden die het 49 jaar lang is geweest."

Michel Verschueren

Nu is de situatie anders. Met zijn zestiende plaats op de UEFA-ranglijst is ons land slechts een meeloper. "Maar Anderlecht kan vandaag wel weer de vaandeldrager worden die het 49 jaar lang is geweest", stelt manager Verschueren fier. "Ik vraag iedereen voor één keer ons te steunen. Doe dit voor België! Als we winnen, komen we voor Oostenrijk te staan en mogen er volgend jaar twee clubs meedoen aan de voorronde voor de Champions League. De andere Belgische clubs kunnen van ons profiteren."

De 1-4 tegen Ingelmunster heeft nogal wat leedvermaak teweeggebracht. Zelfs bij de Italianen, die de naam van de neotweedeklasser zelfs niet kunnen uitspreken. "Precies daarom komt de match op het juiste moment", zegt trainer Aimé Anthuenis. "Een bondscoach moet soms twee maanden wachten om een wanprestatie recht te zetten. Ik verwacht meteen een revanche. Ik voel dat de jongens er zin in hebben."

"Ditmaal is 1-0 een goed resultaat."

Aimé Anthuenis

Aan een Brussels feestje zal de weliswaar fel gehandicapte tegenstander niet meewerken. Bologna staat pas veertiende in de Serie A, maar kent beter dan wie ook de knepen van het vak. Getuige Bologna's halve finale in de UEFA-beker, vorig jaar. Ook de statistieken spreken in het voordeel van de Italianen. De laatste keer dat een Belgische club een Italiaanse uitschakelde, dateert van 1988. Toen klopte KV Mechelen tweedeklasser Atalanta Bergamo. De laatste keer dat Anderlecht een Italiaanse club eruitkegelde, was in 1984. Fiorentina kreeg in het Astridpark 6-2. Vandaar dat Michel Verschueren zich voor één keer de rol van underdog toemeet. "We moeten stunten zoals Ingelmunster tegen ons gedaan heeft", zegt hij veelbetekenend.

6-2 wordt het vandaag niet. Integendeel. "We moeten opletten niet op het Italiaans mes te lopen", licht Anthuenis een tipje van de sluier. "Bologna speelt zeer gedisciplineerd en kan snel uitbreken via Signori en Ventola. De spektakelwaarde tegen Piacenza was bijvoorbeeld nul. Ditmaal is 1-0 voor ons een goed resultaat."

Waarmee Anthuenis het gespreksonderwerp van het moment oprakelt. "We zullen het gebrek aan evenwicht tegen deze ploeg zeker moeten oplossen. Misschien is dit het moment om iets uit te proberen om niet zoveel doelpunten te incasseren. Ik ben er nog niet uit om welke correcties het gaat. Alleen dit: niet alleen de verdediging is in fout. En dan kom ik terug op het oude axioma:

Voetbal is oorlog!

Het wordt gespeeld met elf aanvallers en elf verdedigers."