Franstalige media scharen zich achter Jean-Luc

Bij gebrek aan een reden om de ene Vandenbroucke te bejubelen is de Franstalige Belgische pers begonnen met een felle jammercampagne over de andere VdB.

André Putzeijs

BR>Nu Andrei Tchmil de Wereldbeker heeft gewonnen en Lotto - Mobistar het seizoen afsloot op een inderdaad schitterende derde plaats in die WB en op de tiende rang van het UCI-klassement van de topploegen, gaat heel Wallonië plots pal achter de

bewerker

van al dat moois staan. Jean-Luc Vandenbroucke moet aanblijven, de Lotto-directie en de Vlaamse journalisten moeten zich achter die idee scharen.

Het plotse verschijnen van pro-Jean-Luc artikels lijkt al even georchestreerd als de hetze die vorig jaar werd gevoerd tegen het feit dat de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen hun klassieker

Vlaams

noemden en niet

Belgisch

.

Dat vermoeden wordt nog groter als op de redacties een communiqué neerdwarrelt van burgemeester Detremmerie van Moeskroen dat naast felicitaties voor Andrei Tchmil ook een oproep bevat om zijn dorps- en partijgenoot Jean-Luc Vandenbroucke te handhaven in zijn huidige positie.

Onze Waalse collega's zijn duidelijk in hun gat gebeten omdat

une certaine presse flamande

het goede van VdB vergeet en de jongste tijd alleen zijn negatieve kanten in het daglicht plaatst.

Niet alleen de fietsende VdB hindert (de Vlamingen), ook zijn oom

.

Dat is manifest onjuist.

Wat Vandenbroucke goed doet, werd in Vlaanderen nooit verzwegen. Zijn negatieve daden, in tegenstelling met de Waalse pers, evenmin. Dat gebeurde voor de regeringswissel, dat gebeurt nu nog. Het is dus belachelijk om te stellen dat de kritiek op VdB uitsluitend te maken heeft met het verdwijnen van zijn geliefde PSC uit de regering. Al geven onze Franstalige confraters met deze stelling wel toe dat Jean-Luc op zijn troon kwam en bleef juist omdat de PSC in de regering zat. Wat overigens geen foute veronderstelling is.

Aan de andere kant van de taalgrens blijkt men ook verstoord omdat een aantal Vlaamse kranten af en toe vanuit Lotto-kringen wordt getipt over de niet te beste relatie tussen VdB en zijn renners. Daarmee bedoelen ze o.a. de door ondergetekende beschreven rel tussen Tchmil en zijn ploegleider in en na de Ronde van de Waalse Gewesten. Terwijl dat de waarheid was en zeker niet ontsproot uit een tip vanuit de Lotto-directie.

Zoals wel eens meer gebeurt bij mensen die absoluut hun gelijk willen halen, verwart de Franstalige Belgische pers momenteel de boodschappers en de boodschap.

Het is niet de Vlaamse pers die moet afgeschoten worden. Het is de kritiek op het sportieve beleid van VdB, sinds jaren aanhoudend en zelfs na dit wonderjaar niet in kracht verminderd, die moet worden geanalyseerd.

De Vlaamse media voeren geen hetze tegen VdB, ze geven gewoon objectief aan wat in de Lotto-ploeg kan worden verbeterd. Dat heeft niets, zoals

Le Soir

beweert, te maken met een communautair conflict.

Laat VdB manager zijn van zijn team, dat kan hij. En geef het stuur van de volgwagens in handen van bekwame mensen die dicht bij de renners staan omdat ze hun taal en vooral hun gevoelens begrijpen. En die, om maar iets te zeggen, hun eigen zoon geen contract geven dat op geen enkel sportief criterium stoelt. Maar daarover schrijven de Franstalige kranten niet.

Nu in het nieuws