Ploegleiders willen 22 teams in Tour 2000

PARIJS -

Voorafgaand aan de Tour-presentatie die vandaag plaatsheeft, zaten alle ploegleiders en -managers van de topteams woensdag in hotel

Concorde Lafayette

aan tafel voor hun jaarlijkse vergadering.

Van onze redacteur André Putzeijs in Parijs

BR>Naast een aantal routinezaken - de zetel van de AIGCP wordt van Parijs overgebracht naar Lausanne (dichtbij het UCI-hoofdkwartier) en de mandaten van het huidige bureau werden bevestigd - werd vooral gepalaverd over het aantal ploegen dat op 1 februari 2000 ambtshalve geselecteerd zal zijn voor de Ronde van Frankrijk.

De voorbije jaren selecteerde Jean-Marie Leblanc de eerste zestien ploegen van het UCI-klassement aan het einde van de transferperiode (31 januari). Daar voegde hij in juni vier (soms vijf) wildcards aan toe.

Nu wil Leblanc vandaag voorstellen om op 1 februari slechts veertien ploegen te selecteren en begin juni zes wildcards toe te kennen.

Daar heeft de Tour-directeur een goede reden voor. In 2000 zullen er negen of tien Franse profploegen zijn en daarvan dreigen er nogal wat uit de Tour-boot te vallen. Door zes wildcards achter de hand te houden, heeft hij meer ruimte om voldoende Franse teams in de Ronde te loodsen.

De ploegleiders willen een andere oplossing. Zij vragen dat Leblanc op 1 februari als vanouds zestien teams aanduidt en nadien zes wildcards uitreikt. Opnieuw 22 ploegen in de Tour dus, een aantal waartegen drie jaar geleden fel werd geprotesteerd vanwege het hoge aantal valpartijen.

Als Leblanc voet bij stuk houdt, is op 1 februari van de Franse ploegen allicht alleen Casino (nu 12de op de UCI-lijst) rechtstreeks voor de Tour geplaatst. Als hij weer naar zestien gaat, komen daar bijna zeker ook Cofidis (nu 15de) en Festina (16de) of La Française des Jeux (19de maar druk bezig op de transfermarkt) bij.

Maar teams als Lampre, Kelme, Cantina Tollo en Riso Scotti (nu 17de, 18de, 21ste en 22ste) zitten op de wip indien het aantal ploegen niet wordt opgetrokken naar 22.

Lampre heeft Camenzind al klassementsrijder, Kelme presenteert Escartin en Heras en is sinds mensenheugnis een vaste Tour-deelnemer. Dat zijn al twee ploegen die Leblanc bezwaarlijk opzij kan schuiven.

Leblanc krijgt de wensen van de ploegleiders vanmorgen voor zijn optreden als gastheer van nagenoeg 2.000 genodigden overhandigd. Benieuwd hoe hij er zal op reageren.

Nu in het nieuws