"Voor de Champions League was Roda niet klaar"

Vanavond Roda JC - Wolfsburg

Kurt Guldentops

BR>

KERKRADE -

Het kransje van Belgische vertegenwoordigers is na één ronde Europees voetbal alweer flink uitgedund. Kruipt Anderlecht vanavond niet recht tegen Bologna, dan kunnen de Belgische vlaggen nog voor de winter halfstok. Supporteren dan maar voor Roda JC, dat met Peeters en Valgaeren straks twee landgenoten in de basis heeft lopen tegen Wolfsburg en de jonge Van Dessel op de bank houdt.

De Europese campagne van Roda JC was al een boeiend reisverhaal. De formatie uit Kerkrade verdiende zijn plaats in de tweede ronde door het Oekraïense Donetsk uit te schakelen. Een werkopdracht die Bob Peeters zich nog een poosje zal herinneren.

"Nadat we de heenmatch hadden gewonnen, probeerden de Oekraïners ons het leven op alle mogelijke manieren zuur te maken. We kregen geen toestemming om te landen op de naburige luchthaven, de betere hotels bleken volgeboekt. Uiteindelijk moesten we overnachten in een armtierig hotelletje met veel te kleine bedden. Ik heb twee dagen lang gewoon op mijn matras geslapen. In het stadion zelf was het nauwelijks beter. We klommen gelukkig snel op voorsprong en na een poosje zette het lokale publiek zich zelfs volledig achter onze ploeg. Wat de coach van Donetsk meteen na de match zijn hoofd kostte."

De dubbele confrontatie met Wolfsburg belooft meer beschaving. Tijdens de voorbereiding keken beide teams elkaar nog in de ogen en wonnen de Duitsers makkelijk.

"Die partij is weinig betrouwbaar als waardemeter. We hadden een busreis van vijf uur op de maag liggen en moesten meteen het veld op. In de aanvangsfase slikten we twee doelpunten, maar de overige speeltijd was geel-zwart getint. Het enige profijt dat we uit die nederlaag kunnen puren is dat de Duitsers ons wellicht onderschatten."

Intussen loopt Kerkrade storm voor de confrontatie van vanavond. Alle tickets zijn nagenoeg de deur uit. Een schitterende reeks heeft Roda vertrouwen ingepompt. Ook Joos Valgaeren loopt op wolken. Op 5 mei 1997 raakte onze landgenoot zwaar geblesseerd aan de knie en die opdoffer kwam de ex-KVM'er pas anderhalve maand geleden te boven.

"Ik maakte gebruik van een rits geblesseerden om me in de ploeg te werken. Je merkt dat er vanavond iets speciaal te gebeuren staat, maar we zijn vrij zeker van ons stuk. Zes à zeven matchen zonder nederlaag hebben rust gebracht. Iedereen hoopt hier de tweede ronde te overleven en straks een klapper voor de voeten te lopen. Moet kunnen", denkt Valgaeren verder.

Pas op de slotdag misliep Roda JC vorig seizoen een Champions League-ticket na een gelijkspel tegen het bescheiden RKC Waalwijk. Veel is er niet blijven hangen van die opdoffer.

"Ach, we waren niet klaar voor de Champions League. Een Europees ticket was het hoogst haalbare. Een plaats voor die competitie verdien je over 34 matchen en de tabel klopte. We schoten net iets tekort."

Voor Bob Peeters was het al de tweede keer dat hij het grote tornooi miste, nadat hij eerder bij Lierse opstapte na de titel.

"Ja, dat knaagt een beetje, maar die Champions League had voor ons inderdaad geen zegen betekend. We moeten toegeven daar nog niet klaar voor te zijn. Willem II ondervindt nu haast wekelijks wat het betekent tussen de grote jongens te vertoeven. Neen, laten we eerst proberen om die Duitsers in te pakken."