C04 S07 kort nevensporten

f Algemeen

BR>

De Braziliaanse stad Rio de Janeiro

zal zich zeer binnenkort kandidaat stellen als organisator van de Olympische Spelen in 2008. Ook Parijs, Sevilla, Istanboel, Peking en Osaka hebben zich reeds aangemeld.

f Autosport

De FIA-beroepscommissie

, die vrijdag het beroep van Ferrari behandelt, komt pas zaterdag met een uitspraak en zal eerst de FIA en de teams informeren. Het Stewart Formule 1 team steunt trouwens McLaren in zijn verzet tegen de pogingen van Ferrari om de diskwalificatie in de Grote Prijs van Maleisië ongedaan te maken.

Formule-3000 piloot Jason Watt

moet zijn carrière beëindigen, ten gevolge van een zware val bij een actiefoto-sessie. De 29-jarige Deen is woensdag uit zijn coma ontwaakt, maar zal voor de rest van zijn leven verlamd zijn.

f Baseball

De Atlanta Braves

hebben ten koste van de New York Mets de World Series van de Amerikaanse competitie bereikt. De Braves beginnen zaterdag in Atlanta tegen de New York Yankees, winnaar van de American League.

f Boksen

Francesco Pernice

is op 27 mei in Genua, naar aanleiding van een kamp om Italiaanse titel bij de welters, positief gecontroleerd op het verboden product salbutamol. De Italiaan wordt nu verhoord door een antidoping-commissie, die over de strafmaat zal beslissen.

Dirk Wallyn, Ismaël Abdoul en Mike Algoet

blijven Europees bij de topvijftien. Op de recentste ranglijsten is Wallyn nog steeds de hoogst geklasseerde landgenoot met een dertiende plaats bij de cruisers. Abdoul staat nog steeds op veertien bij de halfzwaren en Algoet bezet nog altijd nummer vijftien bij de middengewichten.

f Judo

Twee Antwerpse meisjes

werden door bondscoach Jean-Marie Dedecker weerhouden voor het EK voor landenteam dat komend weekeind in het Turkse Istanboel plaatsvindt. Het betreft de Edegemse Ilse Heylen in de -48 kg en de Putse Catheriné Jacques in de -70 kg. Beiden zijn reserve. Ook de Kempense Heidi Goossens is invalster (-52 kg). Het team is uiteraard opgebouwd rond Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck.

Thomas Ceulemans

uit Mortsel en

Mehmet Uygun

uit Eindhout werden geselecteerd voor het EK voor juniores dat eind november in Rome wordt georganiseerd.

f Snooker

Stephen Lee

moest in Preston na een spannend duel zijn meerdere herkennen in Tony Drago. De snelle Maltees won met 5-4 van de titelverdediger.

f Tafeltennis

België

neemt het in de barragewedstrijd voor behoud in de Europese Superliga op tegen Europees kampioen Frankrijk. Frankrijk verloor zijn laatste groepswedstrijd in groep B met 2-4 van Tsjechië en eindigt laatste in zijn poule.

De negende European Masters

vindt dit jaar plaats op 4 en 5 december in de Halles des Foires van Luik. De beste tien Europese spelers en twee gastspelers zijn hierop uitgenodigd. Het is de eerste keer dat dit tornooi in België wordt gehouden. Van Belgische zijde is Jean-Michel Saive uiteraard ingeschreven. Mogelijk komt daar broer Philippe nog bij. De Franstalige openbare zender RTBF zendt in ieder geval de finale live uit.

f Tennis

Manon Bollegraf

heeft haar carrière met onmiddellijke ingang beëindigd. De 35-jarige Nederlandse is onlangs geopereerd aan haar knie en vindt het fysiek te zwaar om zich aan de internationale top te handhaven. De rechtshandige speelster won in het gemengd dubbelspel vier Grand Slam titels.

De 16-jarige Kim Clijsters

, 54e op de wereldranglijst, heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het tornooi van Bratislava. In de tweede ronde versloeg Clijsters, achtste reekshoofd in Bratislava, de Tsjechische Sandra Kleinova na opgave in set 2: 7-5, 3-1. Ze neemt het nu op tegen de winnares van de partij Appelmans - Chladkova.

f Triatlon

Onze landgenote Mieke Suys

heeft in het warme en zonnige Turkije voor het eerst in haar carriere de ETU Triatlon Cup gewonnen. In de afsluitende wedstrijd in Alanya werd ze vierde en dat was voldoende voor de algemene eindoverwinning.

f Wielrennen

De Duitser Jan van Eijden

kreeg op de eerste dag van de WK op de baan in Berlijn na een bloedcontrole startverbod. Bij die controle bleek de hematocrietwaarde van de renner hoger te liggen dan de toegelaten 50 procent. Ook de Litouwse Edita Kubelskiene werd uitgesloten.

De Duitsers Robert Bartko, Jens Lehmann, de Rus Alexei Markov en de Italiaan Mauro Trentini

plaatsten zich op de eerste dag van de WK op de baan voor de halve finales van de achtervolging.

Marco Pantani

is van plan het volgend seizoen weer op het hoogste niveau mee te draaien. De Italiaan mag binnenkort weer voluit trainen en vanaf februari zal hij weer in competitieverband aantreden. Vooral de Ronde van Frankrijk staat bovenaan zijn agenda.

f Zwemmen

De Australische zwemmer Ian Thorpe, die verleden week tijdens een partijtje footing een blessure opliep aan de linker enkel, heeft de oefensessies hervat. De 17-jarige meervoudige wereldrecordhouder miste maar enkele opwarmtests.

Nu in het nieuws